Rijnmond blikt na halve eeuw terug op Europa Cup-zege Feyenoord

17-09-2019

Rijnmond blikt op radio, televisie en online terug op het vijftigjarig jubileum van de Europa Cup I-winst van Feyenoord. Als eerste Nederlandse voetbalclub won Feyenoord de ‘Cup met de grote oren’. Exact vijftig jaar na de speeldata schenkt de regionale omroep voor Rijnmond aandacht aan de gespeelde wedstrijd. De zegetocht begon op 17 september 1969 met een 12-2 overwinning.

Huldiging op de Coolsingel
Vanaf 17 september staat Rijnmond op de speeldagen van vijftig jaar geleden stil bij deze historische voetbalgebeurtenis. Het schema van de wedstrijden en dus ook van de uitzendingen is als volgt:

17 september 1969 Feyenoord – KR Reykjavik (12-2)
30 september 1969 Feyenoord – KR Reykjavik (4-0)
12 november 1969 AC Milan – Feyenoord (1-0)
26 november 1969 Feyenoord – AC Milan (2-0)
4 maart 1970 Vorwärts Berlin – Feyenoord (1-0)
18 maart 1970 Feyenoord – Vorwärts Berlin (2-0)
1 april 1970 Legia Warschau – Feyenoord (0-0)
15 april 1970 Feyenoord – Legia Warschau (2-0)
6 mei 1970 Feyenoord – Celtic (2-1)
7 mei 1970 huldiging op de Coolsingel

Monsterzege van 12-2
Rijnmond trapt de serie af met de eerste wedstrijd van het toernooi, waarin Feyenoord thuis tegen het IJslandse KR Reykjavik speelde. Het duel in De Kuip eindigde in een monsterzege van 12-2. De regionale omroep blikt terug op die historische wedstrijd met Piet Romeijn, de maker van het tweede doelpunt.

Finale in Milaan
Met deze serie schenkt Rijnmond aandacht aan alle wedstrijden van de succesvolle Europese campagne van het Rotterdamse Feyenoord. Iedere aflevering staat een speler van de succesvolle ploeg van toen centraal. Op 6 mei 2020 eindigt de serie precies vijftig jaar na de dag waarop Feyenoord in Milaan het Schotse Celtic FC met 2-1 versloeg.

Samenwerking
Rijnmond maakt dit project in samenwerking met Robert van Brandwijk. Hij is schrijver, was voorheen hoofdredacteur van Metro en is op dit moment adviseur bij Rijnmond. Hij werkt aan een boek over het historische seizoen van Feyenoord. Verhalen en anekdotes van zijn hand zullen op de website van Rijnmond verschijnen.

Auteur: Robert Claus