Ridders van Gelre maken nieuwe tv-serie voor Omroep Gelderland

27-08-2020

Na hun succesvolle televisieseries over de late middeleeuwen storten de Ridders van Gelre zich dit najaar bij Omroep Gelderland op de vroegste geschiedenis van de provincie. In een gloednieuwe geschiedenisserie belichten Bas Steman en René Arendsen deze keer de Gelderse prehistorie en de Romeinse tijd. Ridders van Gelre over de vroegste geschiedenis van Gelderland is vanaf maandag 31 augustus wekelijks te zien op TV Gelderland.

De vroegste geschiedenis
“De Gelderse prehistorie en de Romeinse tijd is een onderwerp waar we al langer aan dachten, maar dat we nooit aandurfden voor een tv-serie,” zegt René Arendsen. Hij is historicus en schrijft de scenario’s voor de Ridderseries van Omroep Gelderland. “Er zijn geen kastelen, oude steden of schilderijen die we kunnen laten zien. Bovendien wist ik maar heel weinig over de vroegste geschiedenis van Gelderland. Dat is meer het terrein van archeologen en dat is een heel ander vak.”

Specialisten
Hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven bracht de Ridders van Gelre ook deze keer op het goede spoor. Zij werkt met een groot aantal historici en archeologen aan het nieuwe historische overzichtswerk Verhaal van Gelderland. De specialisten over de prehistorie en de Romeinse tijd waren graag bereid mee te werken aan de nieuwe geschiedenisserie van de regionale omroep van de provincie Gelderland.

Romeinse tijd
“Uiteindelijk is het een hele mooie serie geworden,” zegt Ridder van Gelre Bas Steman. “Onze nieuwe tv-serie biedt een uniek overzicht van de enorme rijkdom in het gebied dat we nu Gelderland noemen vanaf de prehistorie tot en met de tijd van Karel de Grote. Net als voor de rest van de Gelderse geschiedenis is daar veel te weinig aandacht voor.” Een belangrijk onderdeel van de nieuwe serie Ridders van Gelre is de Romeinse tijd. De noordgrens van het Romeinse Rijk liep eeuwenlang langs de Nederrijn dwars door Gelderland. En de grootste Romeinse stad die ooit in Nederland lag, is Nijmegen. Oftewel: Ulpia Noviomagus. Daar is nauwelijks iets van terug te zien. “Helaas,” vindt Ridder Bas: “Maar dat gaan we met deze nieuwe tv-serie veranderen!”

Gelredagen
Ridders van Gelre over de vroegste geschiedenis van Gelderland is vanaf maandag 31 augustus wekelijks om 17.20 uur te zien op TV Gelderland. Vanaf zaterdag 5 september zijn er ook weer Gelredagen op locaties uit de tv-afleveringen. Deze zijn vanwege de coronacrisis kleiner van opzet. Hoeveel bezoekers iedere week welkom zijn, hangt af van de locatie waar we te gast zijn. Via Radio Gelderland en de sociale media houden de Ridders alle belangstellenden op de hoogte.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022