Resultaten van twee jaar samenwerking NOS, NLPO en RPO

22-08-2023

Tienduizenden verhalen werden er gemaakt tijdens dit project. Lokale, regionale omroepen en de NOS werkten samen. De basis is gelegd. Deze samenwerking om de lokale journalistiek te versterken is op 31 mei 2021 gestart en loopt op 31 december 2023 af. De resultaten van dit project worden weer meegenomen in de plannen voor samenwerking in 2024 en verder. Onafhankelijk onderzoeker Bertijn van der Steenhoven maakte een uitgebreide evaluatie over de eerste twee jaar. Dat onderzoek is ook gedeeld met de Tweede Kamer.

Conclusies
In het kort blijkt daaruit dat de basis voor samenwerking is gelegd waar die in het verleden nog beperkt was. Omroepen overleggen regelmatig, wisselen steeds meer content uit en er is een goede technische infrastructuur aan het ontstaan. Samen verhalen maken en thema’s aansnijden is en blijft lastig, maar gebeurt in dit project steeds meer, constateert Van Steenhoven.

Onervaren journalisten kregen de kans in dit project, meer dan de helft groeide door in het vak. Talentonwikkeling binnen deze pilot was succesvol. De tijd is rijp om samenwerking door te zetten in de toekomst, maar dat moet minder vrijblijvend. De basis daarvoor is gelegd.

Vogelvlucht
In de twee jaar maakten de journalisten ruim 21.000 verhalen. Dat leverde mooie lokale nieuwsitems op die hun weg vonden naar regionale of landelijk platforms. Die worden hieronder per categorie uitgelicht en toegelicht. Aan de hand van verschillende verhalen blikken we met trots terug op het werk van de zestig verslaggevers.

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

UITNODIGING: Panel over belang journalistiek op regionaal niveau

Dutch Media Week, maandag 2 oktober: Paneldiscussie over belang regionale journalistiek met o.a. Arie Slob, Daniëlle Arets en Jan Müller.

18 09 2023

Cindy de Koning: Altijd dicht bij de kijker en luisteraar

'De regionale omroepen zijn bij elkaar opgeteld de grootste binnenlandredactie van Nederland. Bureau Regio zorgt voor de verbinding.'

25 08 2023

Dutch Media Week biedt springplank voor jong mediatalent

Het mediafestival biedt dit jaar extra aandacht voor de nieuwe generatie mediatalent, in de vorm van lezingen, workshops en netwerkmogelijkheden.

30 06 2023