Resultaten van twee jaar samenwerking NOS, NLPO en RPO

22-08-2023

Tienduizenden verhalen werden er gemaakt tijdens dit project. Lokale, regionale omroepen en de NOS werkten samen. De basis is gelegd. Deze samenwerking om de lokale journalistiek te versterken is op 31 mei 2021 gestart en loopt op 31 december 2023 af. De resultaten van dit project worden weer meegenomen in de plannen voor samenwerking in 2024 en verder. Onafhankelijk onderzoeker Bertijn van der Steenhoven maakte een uitgebreide evaluatie over de eerste twee jaar. Dat onderzoek is ook gedeeld met de Tweede Kamer.

Conclusies
In het kort blijkt daaruit dat de basis voor samenwerking is gelegd waar die in het verleden nog beperkt was. Omroepen overleggen regelmatig, wisselen steeds meer content uit en er is een goede technische infrastructuur aan het ontstaan. Samen verhalen maken en thema’s aansnijden is en blijft lastig, maar gebeurt in dit project steeds meer, constateert Van Steenhoven.

Onervaren journalisten kregen de kans in dit project, meer dan de helft groeide door in het vak. Talentonwikkeling binnen deze pilot was succesvol. De tijd is rijp om samenwerking door te zetten in de toekomst, maar dat moet minder vrijblijvend. De basis daarvoor is gelegd.

Vogelvlucht
In de twee jaar maakten de journalisten ruim 21.000 verhalen. Dat leverde mooie lokale nieuwsitems op die hun weg vonden naar regionale of landelijk platforms. Die worden hieronder per categorie uitgelicht en toegelicht. Aan de hand van verschillende verhalen blikken we met trots terug op het werk van de zestig verslaggevers.

Ontdek meer

Documentaire Bolta Zathe wint Gouden Regiohelden Award

De enthousiaste winnaars De documentaire Bolta Zathe van Omrop Fryslân wint de Gouden Regiohelden Award van 2023. Dit

11 04 2024

Nog een week te gaan; wie maken kans op een Regiohelden Award?

Er gaat in tijden van AI en fake news niets boven authentiek en betrouwbaar nieuws. Zo ook uit

04 04 2024

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024