Genomineerden Regiohelden Awards bekend

09-03-2022

‘Het was zo nu en dan een pittige discussie, maar we zijn eruit!’ Juryvoorzitter Dionne Stax maakt hierbij de genomineerden voor de verschillende Regiohelden Awards bekend. De vakjury beoordeelde inzendingen van alle regionale omroepen in zes verschillende categorieën. ‘De kwaliteit van de inzendingen was hoog, dus we hebben gekeken naar regionale impact, originaliteit en journalistieke aanpak.’ Uit alle inzendingen heeft de jury per categorie drie producties genomineerd.

Naast Dionne Stax (Omroep MAX) bestaat de jury dit jaar uit Gerie Smit (NH), Heidi Wulfsen (NOS), Peter Smet (SvdJ), Carmen Fernald (Omroep MAX), Evert Cuijpers (Omroep Venlo) en Nejifi Ramirez. (Bureau Regio) De vakjury heeft een vertegenwoordiging van zowel de lokale als landelijke omroepen en is volstrekt onafhankelijk. Meer informatie over de juryleden en hun achtergrond vindt u op deze website.

De nieuwsjager:
Het beste eigen nieuwsverhaal van 2021, spraakmakend nieuws met een aantoonbare, regionale impact dat verkregen is door goed eigen onderzoek.
Omroep Gelderland: Politieke soap Scherpenzeel. Quote jury: ‘Een mooi voorbeeld van hoe je journalistieke tools goed kunt gebruiken, deze inzending onderstreept dat goed onderzoek en research beter en belangrijker wordt’.
RTV Noord: Drieluik Vergelijkbare aardbevingsschade ongelijk behandeld. Quote jury: ‘RTV Noord heeft duidelijk gemaakt dat er verschillen waren en dit aanhangig gemaakt. Met als gevolg dat het beleid veranderd is.’
RTV Utrecht: Spirituele sessies begraafplaats Rusthof. Quote jury: ‘Waar de burger tegen de muur van de instanties opliep ging de journalist verder en lukte het om het verhaal boven water te krijgen.’

De beeldvanger:
De beste korte videoproductie van 2021, een productie die onderhoudend, origineel en boeiend is.
Omroep Flevoland: Tot op de bodem, aflevering Zeewolde. Quote jury: ‘Een zeer geslaagde vorm om de geschiedenis te vertellen en in de toekomst te kijken. Buiten de gebaande paden en je wordt buiten je eigen vooroordelen getrokken.’
RTV Oost: Expeditie Oost: wie is vermoord in het weiland van boer Mans. Quote jury: ‘Zeer gewaagde vorm, heel brutaal. Je maakt van non fictie een soort fictie, spannend!’
Rijnmond: Gedupeerde moeders toeslagenaffaire marcheren naar de Belastingdienst. Quote jury: ‘Zeer urgent onderwerp, een van de grote verhalen van het afgelopen jaar. Onderscheidend doordat het heel intiem in beeld is gebracht. In your face.’

De luistervink:
Deze prijs gaat naar de beste audioproductie van 2021. De vorm is vrij, het kan van verschillende journalistieke platforms afkomstig zijn. Het kan een radio-item zijn, een podcast (serie) of een radio-uitzending.
L1: de calamiteitenuitzending tijdens het hoge water, 88 uur radio. Quote jury: ‘In deze uitzending werd natuurlijk het nieuws gebracht over het hoge water, tegelijkertijd was er een groot saamhorigheidsgevoel en werd het publiek in beweging gezet om hulpacties op te zetten’.
Omroep Gelderland: podcast De dood van Robert. Quote jury: ‘De podcastmakers hebben hun journalistieke neus goed gebruikt en zijn aan de hand van een klein berichtje over de dood van iemand in een instelling gaan speuren.’
RTV Utrecht: podcast Muurvast, aflevering Je studentenleven in corona tijd. Quote jury: ‘Het is echt een belangrijk onderwerp wat deze jonge maker bij de kop heeft gepakt, als luisteraar word je meegenomen in de zoektocht van het probleem’.

De verhalenverteller:
Deze prijs gaat naar de beste documentaire van 2021. Een non-fictie productie waarbij de persoonlijke visie/stem van de maker duidelijk naar voren komt. De vorm is vrij, een radio-, een tv-documentaire, een podcast of een online videoserie maakt kans in deze categorie.
Omroep Brabant: documentaire serie Kanker leeft. Quote jury: ‘Een zeer intieme en indringende inzending, heel herkenbaar. Als maker stel je je zeer kwetsbaar op als je zelf opeens het verhaal bent.’
Omroep Gelderland: Podcast Pretpark Veluwe. Quote jury: ‘Met deze podcast trekt de maker je steeds verder het verhaal in. Het eindresultaat zet je aan het denken en wijst je op je verantwoordelijkheid waar je eigenlijk normaal gesproken niet bij stil staat.’
Rijnmond: Het jaaroverzicht 2021 in 1 dag. Quote jury: ‘Deze vernieuwende manier van het maken van een jaaroverzicht is een voorbeeld voor andere omroepen, zo persoonlijk. Je blijft kijken.’

De nieuwkomer:
Deze prijs gaat naar de beste nieuwkomer van 2021. Wie is het jonge talent dat de omroep is binnengestapt en er met kop en schouders bovenuit steekt? Die inspeelt op nieuwe (journalistieke) vormen voor productie, onderzoek en verfrissende ideeën heeft over interactie met het publiek?
RTV Oost: Teun van der Velden. Quote jury: ‘Een veelzijdige alleskunner, met – ondanks zijn jonge leeftijd – gezag en autoriteit’.
RTV Utrecht: Carmen Nelissen. Quote jury: ‘Haar verhalen op de socials komen echt binnen, een heel veelzijdige maker.’
Rijnmond: Manon van Koppen. Quote jury: ‘Wat fijn en verrassend dat een jonge vrouw dit nieuwe vak heeft omarmd en de verhalen maakt die ze uit de data kan halen’.

De uitvinder:
Deze prijs gaat naar het beste innovatieve journalistieke project van 2021. Vernieuwing is bij deze categorie het belangrijkste criterium.
L1: App Oud Limburgs Schuttersfeest. Quote jury: ‘Een van de kerntaken van de regionale omroep is je culturele identiteit uitdragen. Deze app giet traditie in een nieuwe vorm en verbind een nieuwe doelgroep met cultureel erfgoed’.
RTV Noord: project ‘Live Duo’. Quote jury: ‘Een goede impuls om het eerstelijns nieuws zo snel mogelijk met goed beeld online te krijgen. De moderne versie van het nieuws ligt op straat’.
Rijnmond: Radio Freedom. Quote jury: ‘Bij Rijnmond hebben ze alles uit de kast gehaald om een digitaal festival te organiseren wat niet onder doet voor het werkelijke festival en wat toegankelijk is voor een breed publiek’.

Op donderdag 14 april worden winnaars van de verschillende Awards bekend gemaakt tijdens Regiohelden, het festival voor Regionale Journalistiek. Dan wordt ook duidelijk welke inzending de Gouden Regiohelden Award wint, de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie van de regionale publieke omroep.

Ontdek meer

Lokale en regionale omroepen bundelen krachten met journalistieke alliantie

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Regionale Publieke Omroep (RPO) hebben een alliantie gesloten gericht op

15 02 2024

Broadcast Magazine: De week van Jan Müller

Deze week neemt Jan Müller, directeur-bestuurder Stichting Regionale Publieke Omroep, de lezers van Broadcast Magazine mee in zijn week.

13 06 2023

Jaarverslag 2022: Midden in de regio

Als maker en verspreider van regionaal nieuws en drager van de regionale cultuur staan we midden in de regio. Ga naar het online jaarverslag.

31 05 2023