Provincie Utrecht steekt drie ton in mediafonds voor lokale journalisten

28-03-2022

De provincie Utrecht mag een onafhankelijke stichting oprichten die lokale media ondersteunt. Die moeten aanspraak kunnen maken op een fonds waar de provincie elk jaar 300.000 euro in stort, hebben de Provinciale Staten deze week besloten.

Volgens het provinciebestuur heeft de lokale democratie journalisten nodig om bestuurders te controleren en om verantwoording te vragen. Onderzoek wijst uit dat het slecht gesteld is met de journalistiek binnen de gemeenten en dat die een structurele impuls nodig heeft.

Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht had eerder voorgesteld om een fonds te financieren met een jaarlijkse bijdrage van twee ton. Op initiatief van D66, GroenLinks, CDA en ChristenUnie is dat bedrag in ieder geval voor de komende vier jaar verhoogd met nog eens 100.000 euro per jaar.

Om het stichtingsbestuur dat het mediafonds gaat beheren onafhankelijk te houden mogen de bestuursleden geen uitgesproken politiek profiel hebben. Op die manier vermijden ze elke schijn van belangenverstrengeling, schrijft JA21 in een amendement dat door Provinciale Staten is overgenomen. Provinciebestuurders, burgemeesters, wethouders en volksvertegenwoordigers in de provincie en de gemeenteraad komen in elk geval niet in aanmerking.

Foto: RTV Utrecht / Peter Huting

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022