Omroep Brabant verwijdert logo’s van bedrijfswagens

22-11-2021

Omroep Brabant verwijdert alle logo’s en stickers van de satelliet- en bedrijfswagens voor tv en radio, meldt het Brabants Dagblad. De reden hiervoor is de aanhoudende stroom bedreigingen aan het adres van medewerkers van de regionale omroep.

We kiezen voor de veiligheid van onze mensen
“Wat al een tijd regelmatig gebeurt, is dat verslaggevers en cameramensen in bedreigende situaties naar de auto lopen om een veilige haven te zoeken. De auto is dat nu niet meer. Het klinkt overdreven, maar die is door de herkenbaarheid juist een soort schietschijf geworden. Dus kiezen we voor de veiligheid voor onze mensen”, aldus hoofdredacteur Renzo Veenstra. “De plopkappen blijven herkenbaar, maar bij het grootste deel van het wagenpark zijn de stickers er al af. Het is een triest dieptepunt.”

Knieval voor geweld
Veenstra noemt het besluit van Omroep Brabant een “knieval voor geweld”. “Eigenlijk wil ik niet klagen. We zijn een nuchtere stoere Brabantse omroep, maar we hebben de laatste jaren zoveel meegemaakt. Doodsbedreigingen in de mail, aan de telefoon, langs het veld en rondom ons pand. Verslaggevers worden zelfs privé lastiggevallen en bedreigd. Alleen aan beveiliging van onze mensen zijn we al 30.000 euro kwijt.” Veenstra vertelt ook dat er intern veel discussie is geweest. “In eerste instantie heb ik ook gezegd: we halen onze stickers er níét af, maar dan ga je met elkaar praten en kom je tot de conclusie dat de veiligheid van onze mensen altijd voorgaat.”

Omroep Brabant volgt daarmee het voorbeeld van de NOS, dat vorig jaar de logo’s van de satellietwagens haalde.

Foto: Regionale Publieke Omroep

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022