Onderzoek Netwerk Mediawijsheid: 70% wil ander, socialer gedrag online
Via sociale media deelt de consument leuke momenten uit hun leven en maken ze zich hard voor wat ze belangrijk vinden. Een like is een positieve reactie op video’s, berichten of reacties van anderen. Maar niet elke online interactie is leuk en soms gaat het mis. Men begrijpt elkaar verkeerd en met de veiligheid van een scherm is een nare reactie zo geplaatst. Een meningsverschil kan leiden tot ruzie, haatreacties of het publiekelijk aan de digitale schandpaal genageld worden.
Uit onderzoek gepubliceerd tijdens de start van de Week van de Mediawijsheid komt naar voren dat ruim zeventig van de mensen vindt dat we op sociale media anders met elkaar om moeten gaan. Toch spreken gebruikers elkaar zelden aan op kwetsend gedrag online zoals shaming, racisme of canceling.
Netwerk Mediawijsheid wil mensen bewust maken van het feit dat je altijd iets kan doen om pro-sociaal gedrag te stimuleren, en van de online wereld een mooiere en veiligere plek te maken. Denk aan een persoonlijke steunbetuiging, het publiekelijk opkomen voor anderen, iemand aanspreken of een bericht rapporteren. Netwerk Mediawijsheid roept het publiek op hun stem te laten horen op sociale media met #houhetsociaal.
Lees ook: Asociaal gedrag online: Nederland laat het massaal gebeuren.
De Week van de Mediawijsheid gaat dit jaar over het opkomen voor een ander bij kwetsend gedrag online. Upstandergedrag noemen we dat. Het thema van de Week van de Mediawijsheid is ‘Like en Cancel’.