Omrop Fryslân onderzoekt de waarde van tradities in de moderne tijd

24-06-2021

Zijn Friese folklore en tradities een versterking van de regio? Of vormen ze een blok aan het been en houden ze de vooruitgang tegen? In de zomer staat Friesland bol van de traditionele sporten en folkloristische activiteiten. In ‘Groeten uit Friesland’ onderzoekt FryslânDOK de waarde van tradities in de moderne tijd. De documentaire van de regionale omroep van Friesland is te zien op 26 juni bij NPO2 en op 27 juni bij Omrop Fryslân.

Hindeloopen
De klederdracht, het schilderwerk en de eigen taal zijn zaken om trots op te zijn, vindt men in Hindeloopen. In de 17e en 18e eeuw bevoeren de schippers de zeeën en namen overal vandaan spullen mee naar huis. De Hindelooper cultuur was daarmee een product van een open blik op de wereld. Toch zien we vandaag de dag het schilderwerk en de kleding juist als ‘lokaal’ en ‘ouderwets’. De Vereniging Aald Hielpen (Oud Hindeloopen) probeert om met nieuwe activiteiten jongeren aan zich te binden. Want het dragen van het Hindelooper kostuum mag niet alleen een kunstje zijn voor toeristen, maar moet ook in de ziel van de Hindeloopers blijven.

Kaatsen
Journalist Ate de Jong is ‘s zomers het liefst ergens rond de kaatsvelden te vinden. Hij geniet van de sport en van de verhalen. Het is een romantische, maar ook een conservatieve wereld. Tegelijk maakt De Jong zich in zijn werk altijd sterk voor andere culturele minderheden. In FryslânDOK praat De Jong over tegenstelde krachten die hij voelt tussen zijn werk en zijn liefde voor het kaatsen.

Serie documentaires
In de serie ‘Beklimmers van het vlakke land’ zoekt FryslânDOK initiatieven op lokaal, kleinschalig niveau, op basis van grote ideeën en idealen. Deze aflevering is onderdeel van deze serie documentaires.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022