Omrop Fryslân brengt NOS Journaal in begrijpelijke taal

09-11-2022

Omrop Fryslân zendt sinds donderdag 3 november het NOS Nieuws van de Week uit op televisie. Het is een wekelijks journaal in gemakkelijke taal met extra uitleg. Het nieuwe journaal is vooral geschikt voor mensen die moeite hebben om het nieuws te volgen. Het NOS Nieuws van de Week is elke donderdag om 19.30 uur te zien bij Omrop Fryslân. Op vrijdagochtend wordt het programma herhaald. Daarnaast staat het journaal alle woensdagen om 17.00 uur op het YouTube-kanaal van de NOS.

In Nederland zijn er 2.5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. “Uit onderzoek doet blijken dat mensen die moeite hebben met het begrijpen en lezen van het Nederlands de televisie gebruiken al belangrijkste nieuwsbron”, zegt Ingrid Spijkers, hoofdredacteur van Omrop Fryslân. “Ook de regionale omroepen zijn een belangrijk nieuwskanaal voor die groep. Daarom heeft Omrop Fryslân besloten dit journaal van de NOS ook uit te zenden.” Het is een Nederlandstalig programma en Omrop Fryslân laat dat ook zo. “Als het gaat om het begrijpen van ingewikkelde onderwerpen, heeft het geen zin om de programma’s in het Fries in te spreken of te ondertitelen. Dat komt het doel niet ten goede.”

Auteur: Omrop Fryslân

Gerelateerde berichten

Ruud van Os nieuwe hoofdredacteur Rijnmond

Ruud van Os wordt de nieuwe hoofdredacteur van de regionale omroep Rijnmond. Zijn benoeming gaat per direct in.

18 05 2023

LHBTI-gemeenschap uit Almere aan het woord in ‘Ally onder de regenboog’

Op zaterdag 8 april zendt Omroep Flevoland de tv-première van ‘Ally onder de Regenboog’ uit. In deze documentaire staat centraal hoe LHBTI’ers in Almere hun leefomgeving ervaren.

04 04 2023

Verslaggevers RTV Noord winnen Saskia Stuivelingprijs

Tristan Braakman en Mario Miskovic krijgen de prijs de verslaggeving van de parlementaire enquête naar de aardgaswinning in Groningen.

07 03 2023