Omrop Fryslân brengt NOS Journaal in begrijpelijke taal

09-11-2022

Omrop Fryslân zendt sinds donderdag 3 november het NOS Nieuws van de Week uit op televisie. Het is een wekelijks journaal in gemakkelijke taal met extra uitleg. Het nieuwe journaal is vooral geschikt voor mensen die moeite hebben om het nieuws te volgen. Het NOS Nieuws van de Week is elke donderdag om 19.30 uur te zien bij Omrop Fryslân. Op vrijdagochtend wordt het programma herhaald. Daarnaast staat het journaal alle woensdagen om 17.00 uur op het YouTube-kanaal van de NOS.

In Nederland zijn er 2.5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. “Uit onderzoek doet blijken dat mensen die moeite hebben met het begrijpen en lezen van het Nederlands de televisie gebruiken al belangrijkste nieuwsbron”, zegt Ingrid Spijkers, hoofdredacteur van Omrop Fryslân. “Ook de regionale omroepen zijn een belangrijk nieuwskanaal voor die groep. Daarom heeft Omrop Fryslân besloten dit journaal van de NOS ook uit te zenden.” Het is een Nederlandstalig programma en Omrop Fryslân laat dat ook zo. “Als het gaat om het begrijpen van ingewikkelde onderwerpen, heeft het geen zin om de programma’s in het Fries in te spreken of te ondertitelen. Dat komt het doel niet ten goede.”

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023