Omrop Fryslân brengt NOS Journaal in begrijpelijke taal

09-11-2022

Omrop Fryslân zendt sinds donderdag 3 november het NOS Nieuws van de Week uit op televisie. Het is een wekelijks journaal in gemakkelijke taal met extra uitleg. Het nieuwe journaal is vooral geschikt voor mensen die moeite hebben om het nieuws te volgen. Het NOS Nieuws van de Week is elke donderdag om 19.30 uur te zien bij Omrop Fryslân. Op vrijdagochtend wordt het programma herhaald. Daarnaast staat het journaal alle woensdagen om 17.00 uur op het YouTube-kanaal van de NOS.

In Nederland zijn er 2.5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. “Uit onderzoek doet blijken dat mensen die moeite hebben met het begrijpen en lezen van het Nederlands de televisie gebruiken al belangrijkste nieuwsbron”, zegt Ingrid Spijkers, hoofdredacteur van Omrop Fryslân. “Ook de regionale omroepen zijn een belangrijk nieuwskanaal voor die groep. Daarom heeft Omrop Fryslân besloten dit journaal van de NOS ook uit te zenden.” Het is een Nederlandstalig programma en Omrop Fryslân laat dat ook zo. “Als het gaat om het begrijpen van ingewikkelde onderwerpen, heeft het geen zin om de programma’s in het Fries in te spreken of te ondertitelen. Dat komt het doel niet ten goede.”

Auteur: Omrop Fryslân

Gerelateerde berichten

Luuk Sijbring nieuwe hoofdredacteur RTV Noord

"Met zijn ervaring en zijn kennis van onze provincie past Sijbring als geen ander bij onze doelstelling om het bereik verder uit te bouwen en te versterken."

02 12 2022

Online nieuwsartikelen van Omroep Flevoland nu in tien andere talen te lezen

De nieuwsartikelen van Omroep Flevoland zijn niet alleen meer in het Nederlands te lezen maar ook in tien andere talen.

01 12 2022

NH heeft een nieuw uiterlijk en een nieuw adres

"Wij bieden de mensen in de regio een onmisbare stem voor kleine en grote verhalen over ongemak, moed, blijdschap en zelfredzaamheid."

28 11 2022