Omroep Gelderland onderzoekt hoe toegankelijk Gelderland is

23-09-2022

Alarmeren en inspireren: Op 28 september is het Toegankelijkheidsdag bij Omroep Gelderland. De regionale omroep van Gelderland vraagt aandacht voor de obstakels waar mensen met een lichamelijke beperking tegenaan lopen en laten voorbeelden zien van hoe het ook kan. Op TV Gelderland, Radio Gelderland, gld.nl, de app van Omroep Gelderland, en de kanalen van de regionale omroep op Facebook, Instagram en TikTok.

Op pad met Gelderlanders met een lichamelijke beperking
Rens is blind en krijgt elke maand een brief per post over zijn uitkering. Die hij niet kan lezen. Betty en Rudie willen met hun handbikes het glas in de glasbak gooien, maar die staat te hoog. Zij zijn slechts enkele voorbeelden. Verslaggeefster Annemieke Schakelaar ging op stap met Gelderlanders met een lichamelijke beperking: ‘Eigenlijk dacht ik dat onze samenleving al best behoorlijk was aangepast met trapliften, braillebordjes en gebarentolken, maar mijn mond viel open.’ Elke Gelderlander liet Annemieke toch ook een voorbeeld zien van hoe het wél kan. Annemieke: ‘Ik werd verrast door wat er mogelijk is. Het is mij bijvoorbeeld nooit opgevallen, maar op de NS-stations zitten brailleplaatjes in de leuningen.’

Onderzoek
Omroep Gelderland deed onderzoek onder Gelderlanders met een lichamelijke beperking. Kunnen ze overal goed naar binnen? Aan een baan komen? Meedoen met sportieve en culturele activiteiten? Hoe reageren anderen op ze? De resultaten hiervan zie, hoor en lees je op 28 september.

Documentaire
Vijftig jaar geleden was de eerste grote demonstratie voor gelijke toegang in Nijmegen. Wijchenaar Jan Troost was daarbij en gaat nu nog steeds voorop in de strijd. In de GLD doc Met broze botten barricades breken vertelt hij aan de hand van historische beelden over zijn gevecht. Op zondag 25 september om 17.15 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald) en op woensdag 28 september op onze socialmedia-kanalen, website en in onze app. Terugkijken kan via Uitzending Gemist.

Op woensdag 28 september is het Toegankelijkheidsdag bij Omroep Gelderland. Te volgen op TV Gelderland, Radio Gelderland, via gld.nl, onze app, Facebook, Instagram en TikTok. De programma’s van de regionale omroep zijn ook (terug) te kijken bij NLZIET.

Foto: Omroep Gelderland

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023