Omroep Gelderland maakt documentaire over terreur in Maasdriel

04-02-2022

In de documentaire ‘Coke, bommen en bananen’ onderzoekt Omroep Gelderland het effect van terreur op de inwoners van omgeving Maasdriel. De GLD doc is op dinsdag 8 februari te zien bij TV Gelderland.

Regisseur Wouter Crusio en misdaadverslaggever Martijn Haas maakten voor het documentaireprogramma van Omroep Gelderland een indringend portret van een door terreur getroffen regio, waar de angst voor nieuwe aanslagen nog altijd reëel is. Kort nadat er bij het Gelderse fruittransportbedrijf De Groot Fresh Group uit Hedel tussen een bananentransport een partij drugs aangetroffen werd, begon in 2019 een afpersingsaffaire gevolgd door een reeks aanslagen.

De twee programmamakers spraken alle betrokkenen. Welke impact heeft de misdaadgolf op gewone burgers die in deze streek wonen? Henri Seepers verloor bijvoorbeeld zijn woning, nadat een tweetal explosieven het in lichterlaaie zette. Hoe denkt burgemeester Henny van Kooten over de aanslagen die zijn gemeente hebben getroffen? “Zolang je met coke te maken hebt, ban je dit niet uit. Vandaag zijn wij aan de beurt. Morgen is het misschien wel de Neder-Betuwe.”

Kort na de melding van de drugsvondst bij de politie wordt de directie van De Groot afgeperst. Daarna begint een reeks aanslagen gericht op medewerkers en oud-medewerkers van het fruitbedrijf. Tijdens het onderzoek verstrekt het Openbaar Ministerie namelijk per ongeluk een lijst met gegevens van medewerkers van De Groot. Aanslagen, gepleegd met een handgranaat, vuurwerkbommen en kogels, veroorzaken een periode van ongekende terreur in Maasdriel en de omliggende gemeenten.

De politie pakte al een groot aantal verdachten op, onder wie een man die justitie al vanaf het begin als het brein van de misdaadoperatie ziet: de 37-jarige Ali G. uit Bussum. Hij moet in de zomer van 2022 voorkomen. Andere verdachten van de aanslagen staan al in februari voor de rechter.

De GLD doc Coke, bommen en bananen is op dinsdag 8 februari om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). De uitzending is ook (terug) te kijken via Uitzending Gemist, op YouTube of bij NLZIET..

Foto: Omroep Gelderland

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022