Omroep Gelderland blikt uitgebreid terug op het hoogwater van 1995

23-01-2020

In 1995 stegen de rivieren in Gelderland en Limburg door aanhoudende zware regenval tot gevaarlijke hoogte. Sommige dijken hielden het maar net en er werd besloten tot evacuatie van grote delen van de provincie Gelderland. Omroep Gelderland blikt vanaf 27 januari een week lang terug op het hoogwater van 1995: Hoe hebben de betrokkenen het toen beleefd? En hoe kijken ze er nu op terug?

Recordhoogte
Op woensdag 1 februari bereikte het water bij Lobith een recordhoogte van 16,68 meter boven NAP. Het record werd bereikt door een combinatie van veel smeltwater en regenval in het stroomgebied van de Rijn. Het regenwater in de zijrivieren van de Rijn bereikte de rivier nagenoeg tegelijkertijd met het smeltwater, waardoor er een golf ontstond. Op maandag 30 januari kwam een dringend advies aan mensen in onder meer de Ooijpolder te vertrekken. Dat advies werd vanaf 1 februari een verplichting; de grote gebieden langs de Waal werden geëvacueerd. Grofweg 250.000 inwoners moesten hun huis ontvluchten.

Bijzondere verhalen
Vanaf 27 januari staat Omroep Gelderland de hele week in het teken van het hoogwater van 1995. Iedere dag worden er persoonlijke verhalen over de evacuatie aan het licht gebracht. Wat voor impact heeft deze gebeurtenis op de inwoners gehad? En hoe gingen zij om met de angst om alles kwijt te raken? Alle verhalen over het hoogwater van 1995 zijn te volgen via de dossier- en Facebookpagina en Radio Gelderland. Daarnaast worden ingezonden beeldfragmenten van kijkers en luisteraars uitgezonden op TV Gelderland, aansluitend op het GLD Nieuws (17.20 uur).

Speciale documentaire
In het kader van de evacuatie van 1995 wordt op dinsdag 28 januari de documentaire ‘Het kwam met het water’ uitgezonden, over de hectiek, de onzekerheid, maar anderzijds ook het gemeenschapsgevoel wat zich voordeed in deze periode. Documentairemaker Joris Hendrix dook samen met de betrokkenen in oude fotoalbums en plakboeken en stoften de videobanden af, op zoek naar verhalen. ‘Het kwam met het water’ is te zien op dinsdag 28 januari om 17.20 uur op TV Gelderland. Uiteraard is de documentaire ook online (terug) te bekijken via Uitzending Gemist op de website van Omroep Gelderland en via NLZIET.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022