Omroep Flevoland onderzoekt racisme in nieuw televisieprogramma

08-08-2020

Omroep Flevoland gaat in het nieuwe programma ‘De Racismekaart’ op zoek naar verborgen racisme in Flevoland. Tanja Jess en Mo Hersi interviewen bekende Flevolanders en mensen op straat en gaan in gesprek over racisme. Het nieuwe televisieprogramma ‘De Racismekaart’ is vanaf maandag 17 augustus dagelijks te zien bij de regionale omroep van Flevoland.

Actrice/presentatrice Tanja Jess en cabaretier Mo Hersi, beide uit Almere, gaan in gesprek over racisme. Het nieuwe dagelijkse programma geeft inzicht in de beleving van racisme en het zorgt voor handvatten voor de toekomst. Duidelijk wordt dat het gesprek over racisme aangaan confronterend is en op sommige punten zelfs pijnlijk. Presentatoren Jess en Hersi schuwen het niet om dit soms ongemakkelijke onderwerp alsnog aan te gaan en de racismekaart te trekken.

Hersi en Jess maken negen afleveringen met bekende Flevolanders over hun persoonlijke ervaringen met racisme; Flevolanders uit de politiek, topsport en media. Zo vertelt kickbokser Remy Bonjasky hoe hij als jeugdvoetballer door ouders van tegenstanders geregeld voor aap werd uitgescholden. Ondanks alle racistische bejegeningen die hij in zijn leven heeft meegemaakt, pleit hij ervoor altijd met elkaar in gesprek te blijven. Naast Bonjasky komt Olympisch zwemster Enith Brigitha aan het woord om te vertellen over haar ervaringen met racisme tijdens haar topsportcarrière. Burgemeester Franc Weerwind van Almere zegt in het programma: “Ik viel af bij een sollicitatie voor een burgemeesterspost: We kunnen toch niet een gekleurde man benoemen als burgemeester.” Nadia Zerouali, presentatrice en kookboekenschrijfster, vindt dat er weinig diversiteit is op de Nederlandse televisie. Otwin Vlieri is politieagent in Almere en zet zich in om racisme binnen het korps te bestrijden. Ook hij spreekt zich uit in deze serie.

Behalve de gesprekken met bekende Flevolanders worden Flevolanders op straat geconfronteerd met diverse stellingen zoals: ‘Ik krijg weleens een compliment dat ik goed Nederlands spreek’. Of: ‘Ik heb wel eens gezegd: ik ben geen racist maar…’

Het programma ‘De Racismekaart’ is vanaf maandag 17 augustus dagelijks te zien, aansluitend aan het nieuwsprogramma ‘Dit is Flevoland’, dat vanaf 17.00 uur op elk heel en half uur wordt uitgezonden.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022