Omroep Flevoland neemt nieuwe multifunctionele studio in gebruik

17-12-2019

Omroep Flevoland heeft deze maand een nieuwe studio in gebruik genomen, een unieke studio omdat er dagelijks zowel radio als tv wordt gemaakt via een geïntegreerde vorm van beide media: Visual Radio.

Lang heeft de regionale omroep van Flevoland nagedacht over het realiseren van een nieuwe TV-studio en TV-(eind)regie. De oude TV-apparatuur was afgeschreven en dringend aan vernieuwing toe. De omroep stond voor de keuze om op traditionele wijze een studio, regie en eindregie in te richten of iets nieuws te bedenken dat toekomstbestendig en effectief is. Uiteindelijk is voor dat laatste gekozen.

TV-studio’s van regionale omroepen worden doorgaans dagelijks maar beperkt gebruikt. De nieuwe studio van Omroep Flevoland wordt nu doordeweeks elke dag gedurende de hele dag gebruikt, overdag voor Visual Radio en aan het eind van de middag voor de live uitzending van het dagelijkse TV-programma.

Visual Radio is bij Omroep Flevoland echt meer dan alleen het kijken naar presentatoren in de radiostudio. Overdag tussen 6.00 en 17.00 uur kunnen radiopresentatoren foto’s vol in beeld laten zien, maar ook video, TV-items of een live beeldverslag van een verslaggever op locatie tonen. Er wordt gewerkt met twee presentatoren die zowel de presentatie als de techniek en regie verzorgen. Een van de presentatoren regelt het geluid en de andere voegt plaatjes en beelden toe. Op deze manier worden radio en TV met elkaar verweven.

’s Avonds om 17.00 uur wordt de studio gebruikt voor een live TV-uitzending. De regie, die tevens dienst doet als eindregie, is dusdanig slim ingericht dat één persoon (technicus/regisseur) de uitzending technisch kan realiseren. Bij ingewikkelder uitzendingen kunnen eventueel meer personen worden ingezet en ook bij een Visual Radio uitzending is er de mogelijkheid om de uitzendingen vanuit de regie technisch te begeleiden.

De nieuwe studio maakt het tevens mogelijk om live uitzendingen te maken die een combinatie zijn van radio en tv. In maart 2019 experimenteerde Omroep Flevoland hiermee, vanuit de oude Visual Radio studio: bij een live verslag van de verkiezingen voor Provinciale Staten, de uitslagenavond. Die proef beviel dermate goed dat besloten is om op dit ingeslagen pad (integratie van radio en tv) verder te gaan. Denieuwe studio biedt hierbij nog meer mogelijkheden, met een beperkte inzet van personeel.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022