Omroep Flevoland en 1Almere stellen samen een onderzoek in naar Floriade

01-12-2021

Omroep Flevoland en lokale omroep 1Almere stellen samen een onderzoek in naar de kosten van de Floriade. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) stelt een subsidie van ruim 130.000 euro beschikbaar voor het project.

Informatie opgraven
Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken waarom de gemeentelijke kosten voor de Floriade, die eerst op maximaal 10 miljoen euro werden geschat, zijn opgelopen naar een bedrag tussen de 40 en 100 miljoen euro. “Wij willen eind 2022 de burger van Almere het bedrag laten zien wat er aan gemeenschapsgeld in is gaan zitten”, staat in de aanvraag voor het onderzoek. “Afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat die informatie niet vanzelf gaat komen, die zullen we moeten opgraven.”

Samen met 1Almere
Hoofdredacteur Allard Berends van Omroep Flevoland is erg blij dat het project van de grond komt. “Een gemeente en organisatie die aankondigen dat ze alleen nog maar goed nieuws communiceren zolang de Floriade loopt, verdienen een paar hele goede onderzoeksjournalisten. Het is geweldig dat we dit onderzoeksproject samen met 1Almere kunnen doen.”

Ervaring met onderzoeksjournalistiek
Omroep Flevoland heeft veel ervaring op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Zo was er een project samen met Follow The Money waarbij onderzoek werd gedaan naar de kosten van de uitbreiding van Lelystad Airport. Het onderzoek werd genomineerd voor een NL Award, de prijzen voor het beste van de regionale omroep. De regionale omroep van Flevoland ontdekte ook dat er complete mailboxen van bestuurders en topambtenaren zijn gewist bij de gemeente Almere. Verder waren er onder meer onderzoeken naar massale vissterfte in de Oostvaardersplassen en naar het ontgassen van schepen op de randmeren.

Journalistieke ervaring
Het SvdJ is ‘nieuwsgierig naar een nieuw project in een betrekkelijk nieuwsluwe en media-arme stad als Almere’. Bij het toekennen van de subsidie speelt ook een belangrijke rol dat de lokale omroep 1Almere profiteert van de journalistieke ervaring.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022