Nominaties Regiohelden Awards: de Verhalenverteller

Op donderdag 13 maart organiseert Rijnmond het Regiohelden Festival 2025 in Rotterdam. Naast een uitgebreid programma vol workshops en activiteiten rond de regionale journalistiek worden die dag ook de jaarlijkse Regiohelden Awards uitgereikt in zes categorieën; de Luistervink, de Verhalenverteller, de Nieuwsjager, de Verbinder, de Beeldvanger en de nieuwkomer. Ook wordt er een Gouden Regiohelden Award uitgereikt aan een van de winnaars van bovenstaande categorieën. In deze rubriek lichten we per categorie uit wie er genomineerd zijn. Deze keer de genomineerde documentaires in de categorie ‘de Verhalenverteller’.
RTV Drenthe: Wolvendrift
De documentaire ‘Wolvendrift’ laat de worsteling zien van Drenthe om (niet) met de wolf te leren leven. De docu vertoont unieke beelden van de uren na het doodschieten van de wolf in Wapse, afgelopen zomer. De re-enactmentgroep Compagnie te voet speelt een wolvenjacht na uit 1612. Ook is te zien dat de Universiteit Wageningen een doodgereden wolf inspecteert en meeneemt voor onderzoek. Voor ‘Wolvendrift’ zijn een jaar lang voor- en tegenstanders gevolgd.
De documentaire is terug te kijken op de website van RTV Drenthe.
NH: De tijd zal het leren
In deze documentaire is te zien hoe Cees Meeldijk van Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten op zoek gaat naar de al 54 jaar verdwenen viskotter TX26 ‘De tijd zal het leren’. Dit doet hij op verzoek van Bert Visser, die zijn broer Bouke hiermee verloor. Voor Bert, maar ook andere nabestaanden, is er nog steeds veel verdriet en lukt het maar niet om dit ongeluk een plekje te geven.
“Dit is nooit afgesloten”, vertelt nabestaande Bert in de documentaire. “Het is een boek dat nog open op tafel ligt en waar niet meer in gekeken is sinds die tijd. Maar ik wil wel weten wat er gebeurd is.”
De documentaire is terug te kijken op de website van NH.
RTV Noord: Achter de poort
In de serie ‘Achter de poort’ gaan de poorten van COA-opvang Ter Apel voor het eerst open voor de camera’s van RTV Noord. In de serie zie je wat daar gebeurt en kijk je ‘in de ziel’ van de medewerkers. Zij voelen zich in de steek gelaten door de landelijke politiek. Afgelopen zomer trokken ze al aan de bel over de drukte in de asielopvang bij het landelijke aanmeldcentrum. Afgelopen zomer werd bijna elk plekje al gebruikt.
In ‘Achter de poort’ is te zien hoe de druk op de asielopvang toeneemt bij de eerste opvang voor nieuwe asielzoekers. Vooral in de zogenaamde nachtopvang moesten regelmatig ad-hoc-oplossingen toegepast worden om ruimte te maken in Ter Apel.
De serie is terug te kijken op het Youtube-kanaal van RTV Noord.