Nominatie De Tegel: Omroep Gelderland maakt kans op twee prijzen

03-04-2023

Omroep Gelderland is dit jaar twee keer genomineerd voor De Tegel, de onderscheidingen voor de beste journalistieke producties van Nederland. De podcast en documentaire ‘De ramp met de Phoenix’ zijn genomineerd voor deze prestigieuze journalistieke prijs in de categorie regionaal/lokaal. Ook de podcast ‘Niet van de wereld’ van Maarten Dallinga is genomineerd. ‘Niet van de wereld’ maakt kans op De Tegel in de categorie podcast/audio. Een vakjury reikt de prijzen voor de beste journalistieke producties op maandag 24 april uit tijdens een feestelijke avond in de Koninklijke Schouwburg Den Haag.

Podcastserie
Podcastmaker Joske Meerdink (31) is blij met de nominatie voor haar podcast ‘De ramp met de Phoenix’. In de podcast wordt het verhaal verteld van een grote groep Achterhoekers die in 1847, in de hoop op een beter leven, naar Amerika vertrekt. Tijdens de laatste kilometers van de reis vergaat het schip in het ijskoude water van Lake Michigan. Overlevenden zijn er nauwelijks. In de podcastserie van Omroep Gelderland neemt Joske Meerdink de luisteraar mee in haar persoonlijke zoektocht naar verhalen achter deze grote en bijna vergeten ramp. Ook de documentaire van Diny van Hoften over deze scheepsramp dingt mee naar de prijzen.

Grote impact op de Achterhoek
“Ik kan het verhaal inmiddels wel dromen. Maar elke keer als ik erover vertel, raakt het me weer omdat het zo’n bijzonder verhaal is. Zo’n grote ramp, met zo’n impact op de Achterhoek, waar naar mijn mening te weinig aandacht voor was. Ik kom ook nog steeds mensen in Winterswijk tegen die het niet kennen”, vertelt Meerdink. Het winnen van de Tegel zou voor nog meer bekendheid kunnen zorgen.

Dit jaar wordt opnieuw de Tegel voor regionale en lokale journalistiek uitgereikt. RPO is één van de sponsors van deze prijs. De nominaties voor De Tegel in de categorie regionaal/lokaal zijn:
Peter Groenendijk (AD/Rotterdam) met “De wereld van Oleg, een dakloze arbeidsmigrant”
Wubby Luyendijk en Bas van Sluis m.m.v. Derk Stokmans, Claudia Kammer, Lyanne Levy en Mark Middel (NRC) met “Anatomie van een gasdrama”
Joske Meerdink en Diny van Hoften (Omroep Gelderland met “De Ramp met de Phoenix”

Podcast ‘Niet van de wereld’
Ook Maarten Dallinga is genomineerd voor een Tegel voor de podcast ‘Niet van de wereld’. Hiervoor dook hij maandenlang in de wereld van gereformeerde christenen op de Gelderse Biblebelt. Dallinga won eerder al een Tegel voor de podcastserie Anoniem Intiem, ook voor Omroep Gelderland. “Dit is niet waar je het uiteindelijk voor doet als journalist, maar het is wel ontzettend gaaf. Toch wel een kleine jongensdroom die uitkomt”, aldus Dallinga.

Een overzicht van alle genomineerden zijn te vinden op de website van De Tegel

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

Visiebrief: Regionale en lokale laag omroepbestel moeten elkaar versterken

“Samenwerking en het gebruikmaken van elkaars kennis en capaciteiten tussen lokale en regionale omroepen vind ik daarom van groot belang."

30 05 2023

De Tegel voor Omroep Gelderland met ”De Ramp met de Phoenix’

Joske Meerdink en Diny van Hoften vielen in de prijzen met het winnen van De Tegel, een belangrijke journalistieke onderscheiding.

25 04 2023

Onvermoeibaar volgt RTV Noord het gasdossier

RTV Noord heeft twee verslaggevers op het dossier gaswinning, de consequenties en nasleep ervan gezet.

25 04 2023