Nieuw programma op TV Noord roept hulp van kinderen in

05-09-2022

Vanaf dit najaar is het programma Eva zoekt uit iedere maandag te zien, direct na Noord Vandaag. Elke week kiest programmamaker Eva Hulscher een vraag uit, waarmee ze naar de Rijksuniversiteit Groningen gaat. Daar zoekt ze de juiste wetenschapper die de vraag op begrijpelijke en boeiende manier kan beantwoorden.

Kinderogen zien meer
Het programma is bedoeld voor jong en oud, maar de vragen komen van kinderen. Hulscher: ‘Zij verwonderen zich nog over alles wat wij volwassenen als vanzelfsprekend aannemen. Waarom vind jij je eigen scheet stiekem niet stinken is ook zo’n leuke. Het zijn vragen die in ons hoofd niet meer opkomen, maar de antwoorden zijn voor iedereen reuze interessant. En het zal je verbazen: bijna alles is wetenschappelijk te beantwoorden.’

Wetenschap gaat ook over scheten
Universitair hoofddocent Jan Willem Bolderdijk helpt Hulscher bij het vinden van de juiste wetenschapper bij de vragen. Hij is blij dat ze kunnen laten zien hoe leuk hun werk is. ‘Bij wetenschap denken mensen vaak aan heel ingewikkelde dingen die hen niet interesseren, maar wetenschap gaat juist over verrassend alledaagse dingen die we ons allemaal kunnen afvragen. Daar hebben wij wetenschappers ons werk van gemaakt. Op de vraag waarom je je eigen scheten niet vindt stinken, kan een bioloog of psycholoog heel goed antwoord geven.’

Zpannend Zernike
RTV Noord werkt voor Eva zoekt uit samen met de Rijksuniversiteit Groningen, die op 1 en 2 oktober het wetenschapsfestijn Zpannend Zernike organiseert. Op de Zernike Campus en in de binnenstad kunnen kinderen dan van alles rondom wetenschap ontdekken. Onderdeel van Zpannend Zerniks is de Antwoordenwinkel, waar kinderen met vragen aan wetenschappers terecht kunnen. De vragen die kinderen hiervoor insturen dingen ook mee naar een plek in de uitzending van Eva zoekt uit.

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023