Nieuw programma op TV Noord roept hulp van kinderen in

05-09-2022

Vanaf dit najaar is het programma Eva zoekt uit iedere maandag te zien, direct na Noord Vandaag. Elke week kiest programmamaker Eva Hulscher een vraag uit, waarmee ze naar de Rijksuniversiteit Groningen gaat. Daar zoekt ze de juiste wetenschapper die de vraag op begrijpelijke en boeiende manier kan beantwoorden.

Kinderogen zien meer
Het programma is bedoeld voor jong en oud, maar de vragen komen van kinderen. Hulscher: ‘Zij verwonderen zich nog over alles wat wij volwassenen als vanzelfsprekend aannemen. Waarom vind jij je eigen scheet stiekem niet stinken is ook zo’n leuke. Het zijn vragen die in ons hoofd niet meer opkomen, maar de antwoorden zijn voor iedereen reuze interessant. En het zal je verbazen: bijna alles is wetenschappelijk te beantwoorden.’

Wetenschap gaat ook over scheten
Universitair hoofddocent Jan Willem Bolderdijk helpt Hulscher bij het vinden van de juiste wetenschapper bij de vragen. Hij is blij dat ze kunnen laten zien hoe leuk hun werk is. ‘Bij wetenschap denken mensen vaak aan heel ingewikkelde dingen die hen niet interesseren, maar wetenschap gaat juist over verrassend alledaagse dingen die we ons allemaal kunnen afvragen. Daar hebben wij wetenschappers ons werk van gemaakt. Op de vraag waarom je je eigen scheten niet vindt stinken, kan een bioloog of psycholoog heel goed antwoord geven.’

Zpannend Zernike
RTV Noord werkt voor Eva zoekt uit samen met de Rijksuniversiteit Groningen, die op 1 en 2 oktober het wetenschapsfestijn Zpannend Zernike organiseert. Op de Zernike Campus en in de binnenstad kunnen kinderen dan van alles rondom wetenschap ontdekken. Onderdeel van Zpannend Zerniks is de Antwoordenwinkel, waar kinderen met vragen aan wetenschappers terecht kunnen. De vragen die kinderen hiervoor insturen dingen ook mee naar een plek in de uitzending van Eva zoekt uit.

Auteur: RTV Noord

Gerelateerde berichten

DUIC en RTV Utrecht gaan samen op zoek naar journalistieke vernieuwing

Ook wordt er onderzocht hoe lokale journalistiek beter kan aansluiten bij het veranderend mediagedrag en de behoeften van inwoners van Utrecht.

15 09 2022

Omroep Brabant-app scoort goed bij gebruikers: ‘Fijn om waardering te zien’

De app van Omroep Brabant staat op de tiende plaats van bekendste en meest gebruikte nieuws-apps in Nederland.

13 09 2022

Maarten van Rossem duikt opnieuw in de geschiedenis van Utrecht

Vanaf 29 september keert Maarten van Rossem terug bij RTV Utrecht. Hij gaat op zijn eigen wijze de geschiedenis van de provincie Utrecht ontdekken.

13 09 2022