NH Radio test spraaktechnologie voor nieuwsvoorziening

08-06-2020

Als eerste omroep in Nederland zet de regionale omroep NH Radio de automatisch gegenereerde nieuwsbulletins in van de Hilversumse text-to-speech startup XS2RADIO.

De technologie van XS2RADIO maakt van geschreven teksten vol automatisch gesproken audioberichten. In dit project worden nieuwsberichten van nhnieuws.nl automatisch gelezen door de XS2RADIO stem en in de NH Radio vormgeving gecombineerd tot een voorgelezen nieuwsbulletin.

Richard Otto (co-founder XS2RADIO): ‘Ons platform is vooral bedoeld als aanvulling voor uitgevers, overheden en organisaties met een newsroom. Dit project met de regionale omroep laat goed zien hoe ver deze audio-techniek is’.

Arjan Snijders (Station manager NH Radio): ‘Ook na 100 jaar is radio nog springlevend. In nieuwe vormen, bijvoorbeeld verpakt als podcast, bereikt audio en gesproken woord steeds meer een nieuw publiek. Wij maken ook elke dag diverse bulletins voor smart speakers, die nu worden gelezen door onze nieuwslezer. Hoe interessant zou het zijn 24 uur nieuws-updates te kunnen aanbieden via de techniek van XS2RADIO? Om radio ook in de toekomst relevant te houden moeten we durven te innoveren en experimenteren. Dit is een hele interessante tool, die we graag testen.’

Op dinsdagochtend tussen 5 en 6 zijn de automatisch gegenereerde nieuwsbulletins te beluisteren op NH Radio. Deze nieuwsberichten worden automatisch tussen de muziekmix uitgezonden. In eerste instantie gaat het om een testtraject, dat naderhand geëvalueerd zal worden.

Luister naar een demo van een NH Radionieuwsbulletin:

Auteur: Robert Claus

Gerelateerde berichten

Omrop Fryslân lanceert podcast voor televisieprogramma ‘Fan binnenút’

Met de podcast zorgt de regionale omroep voor verdieping op het televisieprogramma over het werk van Jeugd- en Gezinsbescherming, Jeugdreclassering en Veilig Thuis Friesland.

02 05 2021

Plankenkoorts: nieuw alternatief podium op L1 TV

L1 hecht groot belang aan zijn rol als cultuurdrager. We maken extra ruimte in deze lastige coronatijden voor de Limburgse cultuur.

30 04 2021

Omrop Fryslân wint Europese prijs met docu over beeld Johan Cruijff

Omrop Fryslân heeft voor de documentaire 'It Masterstik' de Circom 2021 in de categorie muziek en kunst gewonnen.

29 04 2021