Metropoolredactie: unieke samenwerking in medialandschap

11-01-2023

Drie publieke omroepen beginnen maandag 16 januari met een gezamenlijke Metropoolredactie. De omroep van Noord-Holland (NH), Omroep Flevoland en de Amsterdamse stadsomroep AT5 brengen gezamenlijk nieuws over gemeente-overstijgende onderwerpen die spelen in de hele Amsterdamse metropoolregio.

Het informele samenwerkingsverband MRA krijgt steeds meer invloed op de levens van 2,5 miljoen Nederlanders. Deze ontwikkeling roept volgens de omroepen om extra aandacht. Metropoolredacties zijn natuurlijk niet uniek, maar de samenwerking van drie omroepen in één redactie is uitzonderlijk.

Grensverleggend initiatief
In de MRA bundelen dertig gemeenten en twee provincies hun kennis en ambities. De drie omroepen belichten en onderzoeken grootstedelijke onderwerpen als wonen, toerisme, vervoer, energie en landschap. Letterlijk en figuurlijk een grensverleggend initiatief dus. Op de sites van de omroepen komt een apart Metropool-platform waar gezamenlijke producties verschijnen.

Redactionele onafhankelijkheid
De MRA ondersteunt de redactie deels financieel. Er zijn heldere afspraken met de omroepen gemaakt om de redactionele onafhankelijkheid te waarborgen. Het dagelijkse bestuur van MRA, bij monde van Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam: “Het bestuur stelt dat hier geen sprake is van samenwerking maar dat het gaat om onafhankelijke journalistieke programmering.”

NH-directeur David Vink zegt over het initiatief: “De metropoolredactie is een unieke journalistieke samenwerking van drie omroepen die allemaal te maken hebben met de grootstedelijke ontwikkelingen die binnen de MRA besproken worden”.

Auteur: NH / Omroep Flevoland / AT5

Gerelateerde berichten

KRO-NCRV, L1 en Omroep Brabant maken derde seizoen Carnavalshart

In vier afleveringen worden ontroerende, hartverwarmende, vrolijke en muzikale verhalen verteld uit het zuidelijke hart van carnavalsland.

25 01 2023

Cécile Narinx nieuwe hoofdredacteur van L1

Cécile Narinx wordt de nieuwe hoofdredacteur van L1. De in Maastricht geboren Narinx heeft veel ervaring in de media.

25 01 2023

Live bij NH: Unieke kerstdienst vanuit de St. Bavo Basiliek in Haarlem

Op 23 december zendt NH live 'The Festival of Nine Lessons and Carols' uit. Deze unieke dienst wordt verzorgd door de Bavo Cantorij.

20 12 2022