Margreet: Waar is de wolf? te zien en te streamen bij RTV Utrecht

24-03-2022

Vanaf zaterdag 26 maart is de nieuwe serie Margreet: Waar is de wolf? te zien en te streamen bij RTV Utrecht. Geen dier dat zo tot de verbeelding spreekt als de wolf. Van sprookjesfiguur tot schakel in de biologische keten. Gevreesd én omarmd; de wolf maakt heel wat los. Margreet van Gils gaat voor de regionale omroep voor de stad en provincie Utrecht op onderzoek uit. Een programma over mensen, nieuwkomers en de maakbaarheid van onze leefomgeving.

Dat de wolf in de provincie Utrecht is geweest wordt aangenomen, maar goed gezien is hij er nog niet. Wel werd in 2018 een schaap door een wolf doodgebeten in Bunschoten en werd in datzelfde jaar een wolf gezien in Veenendaal. Kenners verwachten dat er ieder moment, misschien zelfs dit jaar, een wolvenroedel komt met een territorium op grondgebied in Utrecht. Dat moet wel een fors stuk grond zijn want een gemiddeld territorium van een roedel is 200 vierkante kilometer. Maar dat past best in Utrecht zeggen de kenners. Natuurbeheerders, boswachters en ecologen vinden het dan ook een fantastisch vooruitzicht dat de wolf weer terugkeert. Zij wijzen er op dat het niet meer is terug te draaien, dat de wolf sowieso een onderdeel van de natuur in de regio gaat zijn. Daarentegen zien de boeren, agrarische belangenbehartigers en schaapsherders de bui al hangen. Zij vinden Nederland veel te klein voor het roofdier. Zij hopen dan ook de komst van het dier tegen te kunnen houden. Kortom: de komst van de wolf is controversieel.

Met het programma Margreet: Waar is de wolf? wil RTV Utrecht laten zien wat de impact van een nieuwkomer is of kan zijn. Want hoe pas je je aan iets dat onafwendbaar lijkt en hoe maakbaar is de natuur eindelijk. De wolf staat immers voor veel meer. Hebben we in Nederland nog wel échte natuur en is daar wel echte behoefte aan? Het dier staat voor verandering, voor nieuwkomers en overal invloed op willen hebben. Hoe gaat Utrecht daar mee om?

“Wat me opvalt is dat de wolf dan wel grijs van kleur is, maar de meningen over het dier alles behalve. Het is écht zwart of wit. En veel van de mensen die ik spreek in deze serie, of ze nu voor of tegen zijn, begrijp ik eigenlijk ook wel weer. Ja het is fantastisch dat de natuur zich zo hersteld heeft dat het überhaupt mogelijk is dat de wolf hier weer leeft. Maar dat je je als hobby schapenboer zorgen maakt over een mogelijke aanval op jouw schapen lijkt me ook meer dan logisch,” aldus programmamaker Margreet van Gils.

Van wandelaars tot schapenboeren, van boswachters tot wildkampeerders en van scoutinggroepen tot de politiek: Iedereen maakt zich druk. En om wát eigenlijk? Dus gaat Margreet op zoek naar… de wolf! De serie Margreet: Waar is de wolf? is vanaf zaterdag 26 maart te zien op RTV Utrecht. De serie is vanaf 26 maart ook online te bekijken via de website en app van RTV Utrecht. De programma’s van de regionale omroep zijn ook (terug) te kijken bij NLZIET.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022