Marco Geijtenbeek heeft het vak bij RTV Utrecht geleerd
“Het vak leer je bij de regionale omroep. Ik heb bij RTV Utrecht met alle facetten van de journalistiek kennis kunnen maken,” vertelt de talentvolle journalist Marco Geijtenbeek (26). In september maakt hij de stap naar de landelijke omroep. Bij de NOS gaat hij aan de slag als radionieuwslezer/redacteur voor ‘NOS op 3’.
Enorm veel geleerd bij RTV Utrecht
Als hij over een paar weken voor de laatste keer de deur bij RTV Utrecht achter zich dicht trekt, heeft hij ’n rugzak vol bagage mee. “Doordat ik zo veel heb kunnen doen, heb ik enorm veel geleerd. Wat heb ik eigenlijk niet gedaan bij RTV Utrecht?” vraagt Geijtenbeek zich af. “Bij de regionale omroep is het mogelijk om het vak in de breedste zin van het woord te leren. Van bureauredactie tot filmen en van nieuwslezen op de radio tot presentatie op televisie. Bij RTV Utrecht werken we met een klein en betrokken team. Hierdoor kunnen ideeën snel worden opgepakt en doen kansen zich snel voor. Als er een keer iemand ziek is, ga je als verslaggever op pad, zit je voor de microfoon of sta je voor de camera. Een goed idee mag je zelf oppakken, uitwerken en uitvoeren. Ik heb hierdoor heel veel kunnen leren. Ik heb het allemaal geproefd.”
Live onder druk werken
“Het mooiste vind ik onder druk live op zender het verhaal op de juiste manier te brengen. Onder druk moet alle informatie gefilterd worden, de microfoon gaat onherroepelijk open en de camera die gaat draaien. Die druk, die adrenaline, daar kan ik echt mijn voldoening uithalen. Vorige zomer toerde Geijtenbeek door de provincie. Iedere dag maakte hij 15 minuten live televisie. “In het begin dacht ik ‘hoe maak je 15 minuten vol?’ Maar iedere dag gaat dat makkelijker en beter. Je leert razendsnel. Op het laatst als je in je oortje hoort dat je nog twee minuten hebt, baal je er van dat je maar 15 minuten mag maken.”
Relevante verhalen maken
De reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya in Ouwehands Dierenpark zijn onlosmakelijk verbonden aan zijn periode bij RTV Utrecht. “Ik ben nog net geen Mister Panda,” grapt Geijtenbeek. “Ik heb voor RTV Utrecht de komst van de panda’s naar de dierentuin in Rhenen van begin tot eind mogen volgen. In de week van aankomst hebben we een paar mooie reportages gemaakt en op de dag zelf hebben we vier-en-een-half (!) uur live televisie gemaakt.” Hoe groot de betrokkenheid van het publiek bij de regionale zender is, bleek toen wel. “We pakten een verkeerde afslag op de A12, ik wilde namelijk de pandastoet even laten passeren. Maar we konden daar de snelweg wel af, maar niet op. Er was daar namelijk geen oprit. Toen we in Rhenen aankwamen tikte een inwoner die het avontuur volgde tegen het raampje van onze auto en zei ‘jullie hebben het gevonden. Goedzo!’ Dat vind ik mooi. Dat weet je dat je een relevant verhaal maakt dat gevolgd wordt.”
Van klein leed tot grote gebeurtenissen
Het avontuur van de reuzenpanda’s is één van de herinneringen die Geijtenbeek bewaart aan zijn periode bij de regionale omroep voor de provincie Utrecht. “Ik heb zoveel meegemaakt. Dat is ook het mooie aan het werk bij een regionale omroep: Als journalist kom je met ontzettend veel onderwerpen in aanraking. Van klein leed tot grote gebeurtenissen. Van de Spakenburgse dagen tot de start van de Tour de France in Utrecht, maar ook heftig nieuws zoals de zoektocht naar Anne Faber en de tramaanslag in de stad.”
De rode on air lamp
Geijtenbeek gaat in september bij de NOS vooral radio maken. “Ik heb bij RTV Utrecht natuurlijk ook voor radio gewerkt. Als presentator, verslaggever of nieuwslezer was ik te horen bij Radio M Utrecht. Toch was ik vooral voor televisie bezig. Dat maakt de stap ook nog spannender. Het is niet alleen landelijk, maar ik kan me nu volledig in radio ontwikkelen. En daar heb ik zin in. Ik kijk uit naar het moment dat de rode on air lamp voor mijn eerste live bulletin voor NOS op 3 aangaat.”