Man die verslaggever Rijnmond aanviel krijgt taakstraf

04-06-2021

De man die op Eerste Paasdag verslaggever Jacco van Giessen van Rijnmond aanviel bij een kerk in Krimpen aan den IJssel, moet een schadevergoeding van 500 euro betalen en een taakstraf van zestig uur uitvoeren. Dat is hem 4 juni opgelegd tijdens een zogenoemde OM-hoorzitting.

De 43-jarige Krimpenaar viel de verslaggever op zondagochtend 28 maart uit het niets van achteren aan, toen hij kerkgangers vragen stelde over de opening van de Mieraskerk in het dorp ten tijde van corona. Het voorval staat op camera. Van Giessen deed aangifte en heeft melding gemaakt bij PersVeilig.

Na het incident ontstond maatschappelijke onrust. Dezelfde dag werd ook een verslaggever op Urk aangevallen. “Journalisten krijgen tijdens hun werk soms te maken met bedreigingen of geweld. Als journalisten hiermee te maken krijgen, wordt het moeilijker om verslag te doen. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) nemen aangiftes van journalisten van bedreiging en mishandeling daarom zeer serieus. Ook worden er hogere straffen geëist of opgelegd”, meldt het OM.

“Deze straf ligt in lijn der verwachting”, zegt advocaat Frank van Ardenne over de taakstraf en de schadevergoeding die is opgelegd. “De verdachte heeft twee weken de tijd om verzet aan te tekenen, maar wij hopen dat het hiermee klaar is en dat Van Giessen dit nare hoofdstuk kan afsluiten.”

Foto: Rijnmond | Tobias Kleuver

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022