Maarten van Rossem duikt opnieuw in de geschiedenis van Utrecht

13-09-2022

Vanaf donderdag 29 september keert Maarten van Rossem weer terug bij RTV Utrecht. In de zesdelige serie Van Rossem Vertelt gaat Van Rossem weer op zijn eigen wijze de geschiedenis van de provincie Utrecht ontdekken. Dit keer snijdt hij onderwerpen als vrouwenrechten, verdedigingslinies en energiewinning aan.

Maand van de Geschiedenis
Al jaren is het De Maand van de Geschiedenis in november. Dit jaar is het thema: Wat een ramp!
Van Rossem praat in de eerste aflevering met stadshistoricus Rene de Kam over de allesverwoestende branden die in Utrecht hebben huisgehouden, zeker in de tijd dat de meeste huizen nog van hout waren. In de tweede aflevering is er aandacht voor: Joke Smit. Zij is misschien wel de beroemdste voorvechter voor vrouwenrechten geweest van Nederland. Zij groeide tijdens de Tweede Wereldoorlog op in Vianen en schreef daarover in haar dagboek. Maarten van Rossem ontmoet Hedy d’Ancona. Zij heeft Joke goed gekend.

Unesco erfgoed
Van Rossem is gefascineerd door de Hollandse Waterlinies, de unieke historische verdedigingslinies van ons land. Ze zijn Unesco erfgoed, vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Hij bezoekt daarom in aflevering drie het Waterliniemuseum in Bunnik en komt er onder andere achter dat de meidoornhaag het natuurlijke prikkeldraad van de linies was. In de volgende afleveringen vertelt Van Rossem meer over de oorsprong van de boerenleenbanken, het historische Utrechtse feest: Kozakkendag oftewel Kozakjesdag en hij gaat terug naar de energiekwesties in voorbije eeuwen.

Dit en meer in de nieuwe serie Van Rossem Vertelt, vanaf donderdag 29 september bij RTV Utrecht en online te zien op www.rtvutrecht.nl of via de app van RTV Utrecht voor mobiel of tablet. De programma’s van de regionale omroep zijn ook (terug) te kijken bij NLZIET.

Foto: RTV Utrecht
Auteur: RTV Utrecht

Gerelateerde berichten

DUIC en RTV Utrecht gaan samen op zoek naar journalistieke vernieuwing

Ook wordt er onderzocht hoe lokale journalistiek beter kan aansluiten bij het veranderend mediagedrag en de behoeften van inwoners van Utrecht.

15 09 2022

Omroep Brabant-app scoort goed bij gebruikers: ‘Fijn om waardering te zien’

De app van Omroep Brabant staat op de tiende plaats van bekendste en meest gebruikte nieuws-apps in Nederland.

13 09 2022

Nieuws in makkelijkere taal op RTV Drenthe: NOS Nieuws van de Week

Het doel van het nieuwe journaal is om het nieuws toegankelijker te maken. RTV Drenthe vindt het belangrijk om alle Drenten te kunnen bereiken.

06 09 2022