Maarten van Rossem duikt opnieuw in de geschiedenis van Utrecht

13-09-2022

Vanaf donderdag 29 september keert Maarten van Rossem weer terug bij RTV Utrecht. In de zesdelige serie Van Rossem Vertelt gaat Van Rossem weer op zijn eigen wijze de geschiedenis van de provincie Utrecht ontdekken. Dit keer snijdt hij onderwerpen als vrouwenrechten, verdedigingslinies en energiewinning aan.

Maand van de Geschiedenis
Al jaren is het De Maand van de Geschiedenis in november. Dit jaar is het thema: Wat een ramp!
Van Rossem praat in de eerste aflevering met stadshistoricus Rene de Kam over de allesverwoestende branden die in Utrecht hebben huisgehouden, zeker in de tijd dat de meeste huizen nog van hout waren. In de tweede aflevering is er aandacht voor: Joke Smit. Zij is misschien wel de beroemdste voorvechter voor vrouwenrechten geweest van Nederland. Zij groeide tijdens de Tweede Wereldoorlog op in Vianen en schreef daarover in haar dagboek. Maarten van Rossem ontmoet Hedy d’Ancona. Zij heeft Joke goed gekend.

Unesco erfgoed
Van Rossem is gefascineerd door de Hollandse Waterlinies, de unieke historische verdedigingslinies van ons land. Ze zijn Unesco erfgoed, vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Hij bezoekt daarom in aflevering drie het Waterliniemuseum in Bunnik en komt er onder andere achter dat de meidoornhaag het natuurlijke prikkeldraad van de linies was. In de volgende afleveringen vertelt Van Rossem meer over de oorsprong van de boerenleenbanken, het historische Utrechtse feest: Kozakkendag oftewel Kozakjesdag en hij gaat terug naar de energiekwesties in voorbije eeuwen.

Dit en meer in de nieuwe serie Van Rossem Vertelt, vanaf donderdag 29 september bij RTV Utrecht en online te zien op www.rtvutrecht.nl of via de app van RTV Utrecht voor mobiel of tablet. De programma’s van de regionale omroep zijn ook (terug) te kijken bij NLZIET.

Foto: RTV Utrecht

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023