Maarten van Rossem duikt opnieuw in de geschiedenis van Utrecht

13-09-2022

Vanaf donderdag 29 september keert Maarten van Rossem weer terug bij RTV Utrecht. In de zesdelige serie Van Rossem Vertelt gaat Van Rossem weer op zijn eigen wijze de geschiedenis van de provincie Utrecht ontdekken. Dit keer snijdt hij onderwerpen als vrouwenrechten, verdedigingslinies en energiewinning aan.

Maand van de Geschiedenis
Al jaren is het De Maand van de Geschiedenis in november. Dit jaar is het thema: Wat een ramp!
Van Rossem praat in de eerste aflevering met stadshistoricus Rene de Kam over de allesverwoestende branden die in Utrecht hebben huisgehouden, zeker in de tijd dat de meeste huizen nog van hout waren. In de tweede aflevering is er aandacht voor: Joke Smit. Zij is misschien wel de beroemdste voorvechter voor vrouwenrechten geweest van Nederland. Zij groeide tijdens de Tweede Wereldoorlog op in Vianen en schreef daarover in haar dagboek. Maarten van Rossem ontmoet Hedy d’Ancona. Zij heeft Joke goed gekend.

Unesco erfgoed
Van Rossem is gefascineerd door de Hollandse Waterlinies, de unieke historische verdedigingslinies van ons land. Ze zijn Unesco erfgoed, vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Hij bezoekt daarom in aflevering drie het Waterliniemuseum in Bunnik en komt er onder andere achter dat de meidoornhaag het natuurlijke prikkeldraad van de linies was. In de volgende afleveringen vertelt Van Rossem meer over de oorsprong van de boerenleenbanken, het historische Utrechtse feest: Kozakkendag oftewel Kozakjesdag en hij gaat terug naar de energiekwesties in voorbije eeuwen.

Dit en meer in de nieuwe serie Van Rossem Vertelt, vanaf donderdag 29 september bij RTV Utrecht en online te zien op www.rtvutrecht.nl of via de app van RTV Utrecht voor mobiel of tablet. De programma’s van de regionale omroep zijn ook (terug) te kijken bij NLZIET.

Foto: RTV Utrecht
Auteur: RTV Utrecht

Gerelateerde berichten

NH lanceert NH Helpt, een online plek om hulp te bieden en te vragen

Vanaf maandag 27 november biedt NH een online omgeving waar Noord-Hollanders die naar elkaar omkijken elkaar kunnen vinden.

27 11 2023

RTV Drenthe lanceert het Drentstalige radiostation Radio Drèents

'Het nieuwe audiokanaal Radio Drèents draagt bij aan het versterken van de regionale identiteit.'

30 06 2023

Ruud van Os nieuwe hoofdredacteur Rijnmond

Ruud van Os wordt de nieuwe hoofdredacteur van de regionale omroep Rijnmond. Zijn benoeming gaat per direct in.

18 05 2023