Maart is ‘dialectmaand’ bij RTV Oost

26-02-2020

Maart is bij RTV Oost ‘Dialectmaand’. Een maand waarin de regionale omroep de streektaal en streekcultuur extra veel aandacht geeft. Op Radio Oost zijn de mooiste dialectliedjes uit en van buiten Overijssel te horen en treden diverse dialectartiesten live op. En net zoals voorgaande jaren sluit het spetterend Dialectfestival op zondag 29 maart de Dialectmaand af.

Dialect Top 20
In het radioprogramma Zie Zo Zaterdag komen in maart de mooiste dialectplaten voorbij. Luisteraars kunnen hun favoriete dialectplaat doorgeven. Zie Zo Zaterdag is te beluisteren op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur op Radio Oost. Daarnaast start om 12.00 uur ook de uitzending bij TV Oost. Behalve ze hóren, zijn de live-optredens van dialectartiesten dus ook te zíen. In maart staat het programma in het teken van de Dialect Top 20.

Boh Foi Toch: al 30 jaor met völle wille
Dertig jaar lang zijn ze al wereldberoemd in het oosten van het land: Boh Foi Toch, wat betekent, ‘tjonge-jonge, het is me wat’. En dat is het zeker! 30 Jaar is aanleiding voor een feestje en voor RTV Oost reden om in de documentaire “Al 30 joar met völle wille” terug te kijken op wat Boh Foi Toch betekent voor de regio. De documentaire is gemaakt en (ook al) uitgezonden door de collega’s van Omroep Gelderland.

Online
Op de social media kanalen van RTV Oost worden in maart met enige regelmaat creatieve dialectproducties van onder meer Persbureau Kneuters gepubliceerd. Ook gaan de redactie via deze kanalen op zoek naar het mooiste dialectwoord of -spreuk van de provincie Overijssel.

Dialectfestival
De Dialectmaand wordt op zondagmiddag 29 maart afgesloten met een spetterend Dialectfestival in de foyer van RTV Oost met optredens van onder anderen Tweeduuster, Leon Moorman, Double2 en Boh Foi Toch. De Achterhoekse band viert dit jaar haar 30-jarig bestaan. Tijdens dit festival is er ook een streekmarkt op en rondom de studio van RTV Oost in Hengelo en geven medewerkers van de omroep rondleidingen door de studio’s. De toegang is gratis.

Alles Plat
Het radioprogramma Alles Plat met alleen maar muziek in de Nedersaksische streektalen, hoor je elke werkdag van 19 tot 20 uur via de 4 noordoostelijke regionale omroepen, RTV Noord, RTV Drenthe, Omroep Gelderland en RTV Oost.
Liefhebber van streektaalmuziek kunnen daarnaast ook altijd luisteren naar AllesPlat.nl met alleen maar dialectmuziek.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022