L1 kleurt met de vastelaovend rood, geel en groen

08-02-2023

Ook dit jaar zit Limburg bij L11 Alaaf weer op de eerste rij tijdens de vastelaovend. Tot en met halfvasten zijn de leukste programma’s en evenementen van ‘t viefde sezoen te zien, horen en beleven: Van optochten tot buuttes, van volle pleinen tot de pekskes in de klerenkast: alles komt voorbij!

Het LVK
Welk liedje mag zich komend seizoen hét vastelaovesleedje van 2023 noemen? D we op vrijdag 3 februari 2023 tijdens de 47ste LVK-Finale in Venray achter! Tot die tijd zit je bij L1 op de eerste rij, Van de eerste halve finale tot het winnende liedje zit je vooraan bij L1 TV, L1 Radio, L11 Alaaf en op al onze social media kanalen!

Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting
L1 opent de vastelaovend dit jaar weer live vanuit de Zoepkoel in Venlo. Na twee jaar binnen te hebben gezeten, gaat de regionale omroep weer naar buiten. De Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting is te volgen op L1 TV, L1 Radio en via de online kanalen van L11 Alaaf.

Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale
Eén bonte, zingende menigte op de Gulpense Markt, het gaat weer gebeuren. Ook dit jaar sluit L1 op carnavalsdinsdag de Limburgse vastelaovend af tijdens de Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale.

Einzelgängeroptocht
Ze vormen van oudsher het kloppend hart van de Limburgse vastelaovesoptochten: einzelgängers, éénlingen en faatse. In de unieke Einzelgängeroptocht met halfvasten komen ze allemaal samen, dit jaar in Wijlre! De hele optocht is live te zien op L1 TV en via de online kanalen van L11 Alaaf.

De Limburgse Buuttecup
Vijf Limburgse buuttereedners strijden om de Limburgse Buuttecup. Elke buuttereedner krijgt 15 minuten tijd om het publiek in het Parkstad Limburg Theater te vermaken. Dit jaar zijn de buutreedners Gilbert Petit, Henrie van Geneijgen, Ger Frenken, Fer Kousen en Peter Vaassen.

Muziekfabriek Vastelaovend
De Muziekfabriek, hét livemuziek-programma van L1, kleurt rood geel en groen. Ook dit jaar komt een keur aan artiesten langs om, unplugged, de leukste vastelaovesliedjes ten gehore te brengen.

Radio Vastelaovend
L1 Radio heeft een speciale programmering tijdens de Vastelaovend, met veel muziek en bijzondere vastelaovesprogramma’s!

Klasjenere
In Klasjenere (letterlijk: een goed gesprek voeren) praat Tom Doesborg met verschillende Limburgse vastelaoves-artiesten. De gesprekken vinden plaats in het L1-vastelaovescafé en worden omlijst met archiefbeelden van de gasten. De artiesten praten over hun successen, maar zijn ook openhartig over de teleurstellingen waarmee ze zowel als artiest, als privé te kampen hebben gehad. Dit jaar weer vijf nieuwe afleveringen!

Videovastelaovend
Steeds meer liedjesmakers en artiesten besteden zorg aan videoclips die op vele online platforms de nieuwe vastelaovesliedjes karakter geven. Steeds meer cultuurproducenten in Limburg wagen zich aan de totstandkoming van deze muzikale beeldverhalen. Rian Moonen presenteert de opvallendste vastelaovesvideoclips van 2023.

De Alde Kleierkas
De Alde Kleierkas is een carnavalsprogramma over Limburgers en hun carnavalskostuums. Waar bewaren ze hun ‘pekskes’, hoe oud zijn de kostuums en – vooral – wat voor verhalen horen erbij? De Alde Kleierkas is mede ingegeven door het gelijknamige Venlose carnavalsliedje uit 1947, geschreven door Dirk Timp. Het liedje gaat over die onmisbare kast, waar je altijd een greep uit kunt doen als je niet weet wat je met de Vastelaovend moet aantrekken.

Carnavalshart
Voor het derde jaar op rij maakt L1 samen met KRO-NCRV en Omroep Brabant de vierdelige serie Carnavalshart. In vier afleveringen worden ontroerende, hartverwarmende, vrolijke en muzikale verhalen verteld uit het zuidelijke hart van carnavalsland.

Medammecour
De Limburgse alternatieve vastelaovesrevue Medammecour, met veel hilarische sketches, duikt weer de Limburgse theaters in. Ronnie (Joost Meijs), Sjohnnie (Marc Hermans) en Netteke (Resi Coumans) staan weer klaar om het publiek een onvergetelijke avond te bezorgen. L1 maakt opnames, welke te zien zijn vanaf zaterdag 11 februari.

Trio Ôngeplök: Ut is good gewaes
Trio Ôngeplök uit Born nam eind 2022 tijdens het theaterprogramma ‘Ut is good gewaes’, afscheid van het podium. Na bijna dertig jaar zullen Paul Heffels en Frank en John Dullens de bühne niet meer betreden. LJGsoft en L1 maakten opnames van hun laatste show en L1 zendt die in twee delen uit.

Optochten
Deze vastelaovend lopen er ook weer kilometers langs de camera’s van L1 en enkele samenwerkende lokale omroepen. Dit jaar kun je kijken naar:
Groeëte Optocht Heële
Zondag 19 februari live op L1 TV
Groote Optoch Zitterd
Maandag 20 februari een samenvatting op L1 TV
Groëten Optoch Venlo
Maandag 20 februari op Omroep Venlo
Dinsdag 21 februari een samenvatting op L1 TV
Boonte Störrem Mestreech
Zondag 19 februari live op RTV Maastricht
Dinsdag 21 februari een samenvatting op L1 TV
Half Vasten Optocht Offere
Zaterdag 18 maart live op L1 TV
Einzelgängeroptocht in Wijlre
Zondag 19 maart live op L1 TV

Non-stop vastelaovend op L11AlaafRadio.nl
Via L11AlaafRadio 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het digitale kanaal.

Foto: L1 / Graatje Weber

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023