Journalisten van Omroep Gelderland doen unieke vondst van schip Phoenix

22-11-2022

Op 21 november 1847 vergaat op Lake Michigan (Verenigde Staten) het schip Phoenix: Een schip vol Nederlandse emigranten dat vlak voor het bereiken van de eindbestemming, Sheboygan (Wisconsin), in brand vliegt en vergaat. In juli 2022, tijdens opnames voor een podcast en documentaire over de Phoenix van Omroep Gelderland, wordt na 175 jaar voor het eerst een onderdeel gevonden van het schip.

Jaren is er tevergeefs gezocht naar restanten van het schip. Nooit werd er iets gevonden tot deze zomer. In aanwezigheid van Omroep Gelderland werd de schoorsteen van het schip gevonden op de bodem van het meer.

Shipwreck hunten
Podcastmaker Joske Meerdink ontdekte voorafgaand aan haar reis naar Amerika het fenomeen ‘shipwreck hunten’ en kwam in contact met Steve Radovan. Hij was in 2014 op de plek geweest waar de Phoenix verging en had destijds al iets op zijn radar gezien: “Toen ik de beelden bekeek, dacht ik dat het een boomstam was. Acht jaar lang heb ik dat gedacht, totdat Joske contact met mij opnam. Toen begon ik te denken: misschien is het niet een boomstam, maar is het de schoorsteen van de Phoenix die er destijds is afgevallen”.

Het officiële duikteam van de staat van Wisconsin werd ingeschakeld om mee te werken aan het onderzoek. Na een 40 minuten durende duik kwam duiker Tamara Thomsen boven water met het verlossende antwoord: “It’s a smokestack!”

Podcast
Het verhaal van de Phoenix kwam min of meer per ongeluk op het pad van Meerdink. Tijdens een avondwandeling in Winterswijk viel haar oog op het monument van de ramp. Het verbaasde haar dat zij het verhaal niet kende. Later bleek het verhaal onder de inwoners van Winterswijk ook vrij onbekend te zijn. Vanaf dat moment had Meerdink één missie: dit verhaal moet de aandacht krijgen die het verdient.

Naast de vondst van de schoorsteen wordt de luisteraar ook meegenomen in de verdere zoektocht naar antwoorden rondom de ramp: Hoe kon deze ramp gebeuren? Wie zaten er op het schip en waarom wilden ze weg? En zat er familie van Meerdink bij?

Documentaire
Filmmaker Diny van Hoften maakte een gelijknamige documentaire waarin te zien is dat de ramp nog steeds grote indruk maakt op de nabestaanden van overlevenden van de ramp. Samen met shipwreck hunter Steve Radovan wordt er gezocht naar de schoorsteen en wordt duidelijk welke Nederlandse invloeden er tot op de dag van vandaag te vinden zijn in Wisconsin.

De Ramp met de Phoenix
De vijfdelige podcastserie De Ramp met de Phoenix is vanaf 21 november te beluisteren. De documentaire is op dinsdag 22 en 29 november te zien bij Omroep Gelderland.

Foto: Omroep Gelderland

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023