Jongerenpanel aan de slag met woningnood en mediaverwachtingen
Op donderdag 19 september vond bij Omroep Flevoland de vierde sessie van het Jongerenpanel Media plaats. Dit keer stond een thema centraal dat veel jongeren bezighoudt: woningnood. Het panel, dat is opgezet door de RPO en de Nationale Jeugdraad (NJR), biedt jongeren een platform om mee te denken over belangrijke thema’s uit hun belevingswereld en hoe media daarop inspelen. Er was er niet alleen veel input vanuit de jongeren, maar ook betrokkenheid van de medewerkers van de diverse regionale omroepen. Dit zorgde voor een dynamische en productieve avond.
Woningnood vanuit het perspectief van jongeren
De sessie begon met een open gesprek over de woningcrisis, waarbij jongeren hun zorgen en ervaringen deelden. Ze werden met stellingen geconfronteerd om het gesprek op gang te brengen en verschillende perspectieven zichtbaar te maken. Wat al snel duidelijk werd, was de ernst van de woningcrisis.
Koen Peeters, dataredacteur bij Omroep Flevoland, merkte op: “Jongeren willen actie zien. Ze verwachten van de omroepen een vorm van actiejournalistiek, waarbij niet alleen de feiten worden gedeeld, maar ook verhalen worden verteld die oplossingen aandragen. Ze willen weten: wat kan er gedaan worden om de woningmarkt weer in beweging te krijgen?”
Na het open gesprek ging de groep aan de slag. Jongeren bedachten samen met de omroepmedewerkers content-concepten die aansluiten bij hun informatiebehoeften. Deze co-creatie-sessie zorgde voor waardevolle inzichten. De jongeren gaven aan dat zij verhalen willen zien die hen helpen actie te ondernemen of die tonen wat andere jongeren in vergelijkbare situaties doen om woonruimte te vinden.
Het belang van het Jongerenpanel voor de regionale omroepen
Na afloop van de sessie waren de omroepmedewerkers enthousiast over de uitkomsten en de frisse blik die de jongeren meebrachten. Kelly Tanghe, journalist bij Omroep Flevoland, noemde de sessie waardevol: “De jongeren bieden inzichten waar wij zelf vaak overheen kijken. Het is fijn om vanuit hun perspectief te horen wat zij graag willen zien bij Omroep Flevoland.” Tanghe benadrukte ook dat de ideeën-lijst die is opgesteld zeker verder wordt gebruikt door de omroep.
Voor Koen Peeters was het opvallend hoe belangrijk het voor de jongeren is dat de regionale omroepen naast hen staan, in plaats van boven hen. Hij gaf aan dat hij deze feedback serieus neemt, ook ziet hij het als een kans voor de omroep om te vernieuwen: “Wij zijn vaak geneigd om afstand te nemen van actiejournalistiek, maar dat is juist wat jongeren soms verwachten van hun regionale omroep. Ze willen betrokkenheid en actie zien.
Het Jongerenpanel biedt de regionale omroepen de mogelijkheid om rechtstreeks in contact te staan met de jongere doelgroep. Tanghe benadrukte dit belang: “Op een redactie zit je al snel vast in eigen patronen. Het is zo belangrijk om de verbinding te zoeken met de jongere doelgroep, want jongeren zijn het toekomstige publiek.”
Samenwerking voor de toekomst
De sessie bij Omroep Flevoland leverde concrete ideeën op wat de omroep helpt bij het bereiken van een breder publiek. Het Jongerenpanel levert een belangrijke bron van input en vernieuwing voor de regionale omroepen, waarbij de feedback van jongeren helpt om inhoud te creëren die aansluit bij de leefwereld van een nieuwe generatie mediaconsumenten.
De volgende jongerenpanel-sessie vindt plaats op donderdag 17 oktober in Roermond (L1). Het thema wordt spoedig bekend gemaakt.