Hoe RTV Utrecht een team werd tijdens de aanslag op 18 maart

25-04-2019

Het begon als een werkdag zoals iedere andere werkdag. Maar 18 maart werd voor Anita Sara Nederlof en haar collega’s van RTV Utrecht een memorabele dag. De dag van de tramaanslag in Utrecht. Ruim een maand later blikken we terug op die dag met Anita Sara die zes uur lang live op tv en internet het nieuws over de aanslag presenteerde. “Het was een heftige dag, zeg maar gerust heftige week.”

Anita Sara Nederlof zou ‘gewoon’ het nieuws die avond presenteren bij RTV Utrecht en was ‘s ochtends op de redactie toen de melding binnenkwam dat er geschoten was in een tram. “We wisten nog niet meteen hoe erg het was, maar zagen wel dat er heel veel hulpdiensten werden opgeroepen. Wat er precies aan de hand was, wisten we toen nog niet. Wel besloten we om 11.30 uur dat de gesproken tv-uitzending van 12.00 uur zou vervallen en dat we meteen live zouden gaan. Dat werd voor mij direct drie uur live presenteren en later op de dag nog eens drie uur live.” Van 11.30 tot 20.00 uur heeft de live-uitzending uiteindelijk geduurd.

Toen de regionale omroep live op zender ging, was er nog geen enkele verbinding. “Dat eerste half uur was wel even rommelig, maar gelukkig was de eerste verslaggever snel ter plekke en hadden we in ieder geval een telefonische verbinding. Ook al wisten we toen nog steeds niet precies wat er gebeurd was en herhaalden we beide precies dezelfde feiten.” Ook op de redactie werd snel opgeschaald. RTV Utrecht werd calamiteitenzender, er komt een liveblog en de uitzending is ook te volgen via Facebook. “Het was zo mooi om te zien hoe snel we dat voor elkaar hebben gekregen. Na een half uur begon het echt te lopen. Er stonden drie verslaggevers rond de tram, er was iemand bij het calamiteitenhospitaal en op de redactie filterde een verslaggever het nieuws en zo konden we schakelen.”

Hart gaat tekeer

Anita Sara werkt stug door op adrenaline, maar de heftigheid van het nieuws dringt nog niet echt tot haar door. “Dat kwam pas toen we van zender waren en aan het eten waren op de redactie. Mijn hart ging als een gek tekeer. Alsof ik toen eigenlijk pas door had wat er was gebeurd en hoe heftig het allemaal was. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen. Ik heb die nacht erna ook nauwelijks geslapen. Maar we moesten door, de hele week was er nog zoveel nieuws. De bloemenzee, de slachtoffers, de stille tocht.” De journaliste ziet de rampplek de hele week alleen maar op tv en moet voor haar gevoel naar de plek toe. “Na de stille tocht ben ik naar het 24 Oktoberplein gegaan om het met eigen ogen te zien en toen ik daar was werd ik misselijk en greep het me heel erg aan.”

Voor iedereen binnen de omroep was het een zware week, maar de teamgeest sleept Anita Sara en haar collega’s er doorheen. “We hebben het echt als team gedaan, dat vond ik heel mooi om te zien. Iedereen wist wat-ie moest doen en deed dat ook. Dit is ook niet iets wat we als omroep vaak doen of meemaken. De impact is enorm geweest. Niet alleen binnen de omroep, maar ook in de stad. Als je ziet hoeveel reacties we hebben gekregen, niet normaal! Dan zie je echt de kracht van de regionale omroep, mensen weten ons te vinden en wij hebben de kracht om mensen op de goede plek te zetten.”

De cijfers

En dát RTV Utrecht werd gevonden, blijkt wel uit de cijfers van 18 maart. Het liveblog werd 630.000 keer bezocht, een half miljoen bezoekers hebben die dag 3,7 miljoen pagina’s aangeklikt en er werden tien pushberichten verstuurd. De livestream werd door bijna 75.000 mensen bekeken, zo blijkt uit de opgevraagde cijfers. “Het is raar om te zeggen misschien omdat het om een tragische gebeurtenis gaat, maar ik denk dat we het goed hebben gedaan”, besluit Anita Sara.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022