FryslânDOK ‘Lage tonen, brede groeven’ bij Omrop Fryslan en NPO 2

23-03-2022

Muziek is de belangrijkste taal voor Arnold de Boer. Hij werkt samen met artiesten uit andere culturen en heeft net zijn tweede Friestalige album af. De FryslânDOK ‘Lage tonen, brede groeven’ van Omrop Fryslan is een portret van Arnold de Boer. Het televisieprogramma is te zien bij de regionale omroep en op NPO 2.

Fries ‘van binnen’
De Amsterdamse muzikant Arnold de Boer treedt al twintig jaar op met de bands The Ex en ZEA. In het Engels observeert en beschrijft hij de wereld om zich heen, maar Fries is hij ‘van binnen’, zegt hij. Het is de taal van zijn hart. ‘Witst noch dat d’r neat wie’ (weet je nog dat er niets was) is zijn tweede Friestalige album. Filmmaker Chris Frieswijk besloot het tot stand komen van deze plaat te filmen, samen met zijn vaste cameraman Chris Dunnink.

Verbinding
Voor Arnold (Makkum, 1974) begon de muziek toen hij als jongetje mee mocht doen in de drumband van zijn vader. Later bouwde hij achterin de winkel van zijn ouders een studio. De Boer speelt graag samen met andere artiesten en zoekt verbinding met andere muziekculturen.

Brede groeven
De film ‘Lage tonen, brede groeven’ is een muzikaal portret van een veelzijdig artiest, die speels schakelt tussen electropunk, wereldmuziek en akoestische gitaarsongs. Hij schrijft persoonlijke liedjes in het Fries over heftige gebeurtenissen in zijn leven, zoals de dood van zijn moeder. Het zijn de ‘brede groeven’, waarin Arnold de Boer het leven zelf op een rechtstreekse, ongepolijste en ongedwongen manier een plek geeft in zijn muziek.

‘Lage tonen, brede groeven’ had begin maart zijn bioscooppremière op het documentairefestival
‘Kustlicht’ in Franeker. De FryslânDOK ‘Lage tonen, brede groeven’ is 26 maart te zien op NPO 2 en 27 maart bij Omrop Fryslân. FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld. De programma’s van de regionale omroep zijn (terug) te kijken bij NLZIET.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022