FryslânDOK: ‘De stem van Abel en Edou’

02-03-2023

Edou Hamstra en Abel Kooistra zijn net 28 jaar en nu al lijsttrekker van een politieke partij bij de provinciale statenverkiezingen op 15 maart. Hamstra voor de PvdA en Kooistra voor BBB. Het gros van de politici op het provinciehuis is vijftig-plus. Maar Hamstra en Kooistra willen juist als jongeren hun stem laten horen. De FryslânDOK ‘De stem van Abel en Edou’ is te zien op 11 en 12 maart op NPO2 en bij Omrop Fryslân.

Ongelijkheid
Als dochter van de groenteboer van Eastermar zag Edou Hamstra vanachter de toonbank de ongelijkheid voorbijkomen: Sommige klanten hadden nauwelijks geld voor een bloemkool, andere zeiden tegen hun kind: ‘Zoek maar uit wat je wilt hebben!’ Edou werd lid van de Partij van de Arbeid en zat als 23-jarige al in de bankjes van de Friese Statenzaal. Nu voert ze de lijst aan bij de verkiezingen.

Boerenhuize
Voor Abel Kooistra is de politiek een nieuw avontuur, al kent hij het provinciehuis van zijn eerdere werk als medewerker van de PVV-fractie. Toch voelde hij zich bij de nieuwe Boer Burger Beweging pas echt thuis. Nu is hij de Friese lijsttrekker. Abel is zelf ook van boerenhuize, zijn familie heeft een biologisch bedrijf in Warstiens. Maar biologisch boeren is voor hem niet heilig. Hij vindt dat elke boer de vrijheid en ruimte moet houden om zelf te kiezen.

Stoffig terrein
Voor veel leeftijdgenoten is de provinciale politiek een onbekend, stoffig terrein. Maar Hamstra en Kooistra willen niet langs de zijlijn blijven staan. Ze dromen allebei, weliswaar heel verschillend, van een beter Friesland. ‘De stem van Abel en Edou’ beleeft zijn bioscooppremière op zondag 5 maart om 11.30 uur tijdens het documentairefestival ‘Kustlicht’ in theater de Koornbeurs in Franeker. FryslânDOK: ‘De stem van Abel en Edou’ is zaterdag 11 maart te zien op NPO 2 en zondag 12 maart bij Omrop Fryslân. FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

Foto: Omrop Fryslân
Auteur: Omrop Fryslân

Gerelateerde berichten

NH lanceert NH Helpt, een online plek om hulp te bieden en te vragen

Vanaf maandag 27 november biedt NH een online omgeving waar Noord-Hollanders die naar elkaar omkijken elkaar kunnen vinden.

27 11 2023

RTV Drenthe lanceert het Drentstalige radiostation Radio Drèents

'Het nieuwe audiokanaal Radio Drèents draagt bij aan het versterken van de regionale identiteit.'

30 06 2023

Ruud van Os nieuwe hoofdredacteur Rijnmond

Ruud van Os wordt de nieuwe hoofdredacteur van de regionale omroep Rijnmond. Zijn benoeming gaat per direct in.

18 05 2023