FryslânDOK: De mannen fan BUOG: twee bijzondere theatermakers

21-11-2023

Theaterbedrijf BUOG is een begrip in Fryslân met als drijvende krachten Kees Botman en Pieter Stellingwerf. In de FryslânDOK ‘De mannen fan BUOG’ volgt documentairemaker Wilfried Bijma de twee theatermakers, die inmiddels al meer dan 20 jaar bijzondere locatievoorstellingen maken.

Bijzonder decor
Kees Botman woont op het water, op een Klipper in het centrum van Leeuwarden. Pieter Stellingwerf is de bewoner en bedenker van de iconische ‘boerderij op de kop’ in Workum. Hoe uniek ze wonen, vertalen de mannen ook in hun karakteristieke locatietheater. Vanuit hun blauwe kantoor aan de Harlingertrekweg werken ze jaarlijks aan 4 tot 5 producties rondom maatschappelijke thema’s.

Locatietheater
Zo werd afgelopen zomer nog ‘East Side Story’ gespeeld in de Molukse wijk in Smilde. Een tijdreis terug naar de jaren zeventig, waarin de tegenstellingen tussen Molukkers en Nederlanders groot waren. Op een bijzondere wijze maken de mannen de relatie met het nu, waarbij iedereen mee kan doen met hun theater: van professional tot amateur, van parkeerhulp tot danser. Met steun uit de hele wijk werd het een groot succes.

Friesche Anjer
In de afgelopen 20 jaar hebben de mannen van BUOG veel meegemaakt en ontwikkeld. Waardering kregen ze onder andere via de Friesche Anjer, de oeuvreprijs van het Cultuurfonds. FryslânDOK blikt terug op de afgelopen 20 jaar, gaat terug naar de basis van het bedrijf en de mannen kijken uit naar wat de toekomst gaat brengen.

FryslânDOK ‘De mannen fan BUOG’ is zaterdag 25 november om 15.30 uur te zien op NPO2 en zondag 26 november vanaf 17.00 uur bij Omrop Fryslân. FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023