Fryslân DOK publiceert pas ontdekte kleurenbeelden Abe Lenstra

24-11-2020

Bij het Fries Film Archief zijn onbekende kleurenbeelden gevonden van de voetbalwedstrijd Heerenveen-Haarlem uit 1948 met Abe Lenstra. De beelden zijn te zien in een documentaire van Piter Tjeerdsma voor Fryslân DOK. ‘Danser met de bal – 100 jaar Abe Lenstra’ is gemaakt voor Abe’s honderdste geboortedag op 27 november.

Onverwachte vondst
De kleurenfilm uit 1948 is een onverwachte vondst. Het gaat om een 8mm-filmpje van de Dokkumer amateurfilmer Oeds Andries Brouwer. Het filmpje duurt zo’n drie minuten. Heerenveen-Haarlem werd gespeeld op 6 mei 1948 en was een van de cruciale wedstrijden in de strijd om de landstitel. Het was ook de clash tussen twee grote spitsen van het Nederlandse voetbal in die jaren: Abe Lenstra en Kick Smit. Samen met Faas Wilkes vormden zij de beroemde stripfiguur Kick Wilstra. In een spannend duel won Heerenveen met 4-3 van Haarlem. Lenstra scoorde vier keer. Uiteindelijk greep Heerenveen net naast de landstitel en werd BVV Den Bosch kampioen.

Verstopt op een filmspoel
Fries Film Archief-coördinator Syds Wiersma vond de kleurenbeelden, nadat documentairemaker Piter Tjeerdsma het filmarchief had gevraagd om op zoek te gaan naar nog onbekende filmfragmenten van Abe Lenstra. Ze zaten ‘verstopt’ op een filmspoel tussen diverse zwart-witbeelden van Oeds Andries Brouwer uit de jaren 1947-1949. Behalve de kleurenbeelden vond Wiersma ook enkele bijzondere zwart-wit beelden van Abe Lenstra, onder andere in korte filmpjes van de wedstrijden Heerenveen-Feyenoord (1943) en Heerenveen-SVV (1949). Kleurenbeelden van Nederlands topvoetbal in de jaren veertig zijn zeer zeldzaam. Helaas laat het kleurenfilmpje geen van de vier doelpunten van Abe Lenstra zien. Wel zien we enkele acties van Abe die zijn klasse verraden.

Rode pompeblêden
De lens van filmer Oeds Andries Brouwer ‘ving’ de beide doelpunten van Haarlem, maar slechts in de verte. Het is bijzonder dat Brouwer de opkomst van de beide ploegen uit de catacomben vastlegde vanaf het veld. De Haarlemmer roodbroeken en de spelers van Heerenveen in hun blauw-witte shirts met rode pompeblêden lopen prachtig langs de camera. Het is fascinerend het publiek zo dicht op het veld te zien, juichend voor hun helden. Net als de beelden na afloop van de wedstrijd, als het veld volstroomt met toeschouwers en de politie te paard de orde bewaakt. De kleurenbeelden uit 1948 zijn aangeboden aan Sietske Poepjes, de Friese gedeputeerde van cultuur.

Fryslân DOK bij Omrop Fryslân en op NPO2
In de Fryslân DOK ‘Danser met de bal – 100 jaar Abe Lenstra’ zijn nog meer zeer bijzondere oude beelden van Abe te zien. Verder leveren Abe Lenstra’s biograaf Johann Mast, Abe-verzamelaar Jan Kuipers en filmarchivaris Syds Wiersma een bijdrage aan de documentaire. De documentaire wordt op 28 november uitgezonden door NPO2 en op 29 november door Omrop Fryslân.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022