Fryslân DOK ‘Dit is ús taal’ te zien bij Omrop Fryslân

12-09-2019

Omrop Fryslân zendt zondag 15 september de Fryslân DOK ‘Dit is ús taal’ uit. In de documentaire onderzoekt programmamaker Miranda Werkman wat het effect is van sociale media op de Friese taal en de beleving van het Fries. Er is bij de regionale omroep voor Friesland dit weekend volop aandacht voor de Friese taal, want naast ‘Dit is ús taal’ wordt er ook een registratie van de theatershow van de Friestalige band De Hûnekop uitgezonden en is de eerste serie ‘Picture Poems’, waar Friese gedichten in beeld gebracht worden, te zien.

Fries populair bij jeugd
In de Fryslân DOK ‘Dit is ús taal’ zoekt programmamaker Miranda Werkman uit hoe het kan dat Fries momenteel zo populair bij de jeugd is. Taal is altijd in beweging. Zo ook de Friese taal. Met de komst van sociale media verandert ook de positie van het Fries. Er wordt meer Fries geschreven dan ooit, jongeren delen massaal Friestalige memes. Daarnaast is de Friestalige band De Hûnekop populair bij een breed publiek. Reden genoeg om het effect op de Friese taal te onderzoeken.

Taalbeleving en identiteit
Lysbeth Jongbloed-Faber van de Fryske Akademy heeft onderzoek gedaan naar het taalgebruik van de Friestalige band De Hûnekop. “Hun muziek heeft invloed op de taalbeleving en de identiteit bij de fans,” aldus Jongbloed-Faber. “Dat komt door de onderwerpen waar ze over zingen. De Hûnekop laat zien dat het oké is dat je Fries bent en niet onder doet voor de Randstad.” Ze ziet volop kansen voor het Fries. “Door sociale media wordt het Fries vooral van onderop gebruikt, en beter kun je het niet krijgen. Een taal die digitaal wordt gebruikt, sterft geen dood.”

Fryslân DOK: Dit is ús taal
De Fryslân DOK: ‘Dit is ús taal’ is zondag 15 september vanaf 17.00 uur ieder uur te zien bij Omrop Fryslân op televisie. De documentaire is ook op NPO 2 te zien. Kijkers buiten Friesland kunnen het programma op zaterdag 14 september om 15.30 uur of op zondag 15 september om 13.00 uur op NPO 2 zien. De documentaire is gemaakt in opdracht van mediaplatform Finster op Fryslân en mede mogelijk gemaakt door Lân fan taal, in het kader van de legacy fan LF2018.

Picture Poems
In hetzelfde weekend is ook de eerste van een serie Picture Poems te zien op Omrop Fryslân en NPO 2. De Picture Poems worden direct na de documentaires van Fryslân DOK uitgezonden. Op zaterdag 14 en zondag 15 september zendt Omrop Fryslân om 22.00 uur ook de theatershow van De Hûnekop uit. De show zit vol met muziek, sterke verhalen, een overdosis humor en de Friese taal.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022