Focus op auteursrecht in eerste AI-inspiratiesessie
Vorige week woensdag, 29 januari, was Hogeschool Windesheim in Zwolle het decor van de eerste AI-Inspiratiesessie. Het thema was ‘AI-tools: wat mag wel en wat mag niet?’.
Organisator Mario van Santen, Coördinator Opleidingen bij de RPO, opende de sessie in een goed gevulde zaal op Windesheim. Collega’s van de dertien regionale omroepen, Windesheim en RPO werden ‘getrakteerd’ op een sessie van ABC Legal-advocaat Babette Aalberts. Na een ‘petje op, petje af’-sessie, om de sfeer rond AI te ‘proeven’ begon Babette met haar presentatie. Want kan je terugvallen op het auteursrecht als een Artificial Intelligence-tool jouw werk klakkeloos overneemt? In duidelijke en concrete bewoordingen nam Babette de aanwezigen mee op een korte reis door het Nederlands auteursrecht anno nu. Overigens een gedateerd auteursrecht waar het gebruik van AI nog niet in is meegenomen.
Het huidige recht speelt vandaag de dag onvoldoende in op de huidige ontwikkelingen rond het gebruik, en misbruik door AI. Het auteursrecht stamt uit het jaar dat de Titanic zonk; 1912. Bij de vraag wat het auteursrecht op AI-materiaal is, is er volgens Babette een grote rol weggelegd voor ‘het prompt’; de tekst die je invoert op bijvoorbeeld ChatGPT. De AI-tool analyseert de prompts (teksten) die je invoert waar vervolgens een (gewenst) resultaat uit voort komt. Hoe beter je de prompts formuleert, hoe beter het antwoord van ChatGPT over het algemeen zal zijn. Met je prompt creëer je dus het werk. Moet er auteursrecht komen op het prompt? Babette is duidelijk: “Dat ben ik wel van mening, mits er voldoende creatieve elementen inzitten wat het uniek maakt. Op producten die zo origineel zijn, waar zoveel eigen denkkracht bij komt kijken, moet auteursrecht mogelijk zijn. Op zowel het prompt als het eindresultaat.”

V.l.n.r.: Babette Aalberts en Mario van Santen
Er werden meerdere concrete cases besproken, zoals een Nederlandse rechter die AI inzette bij het uitspreken van een vonnis. De vraag die gelijk naar voren komt; hebben we over een paar jaar, als AI nog meer zegeviert, nog wel rechters nodig…? Een sterk staaltje ‘food for thought’.
Ook zette Babette uiteenlopende stellingen in en was er een heuse quiz. De winnaars van de quiz kregen de mogelijkheid om in een gezellige ‘nababbel’ met Babette van gedachten te wisselen. Daar werd al snel gebruik van gemaakt!
Er kan teruggekeken worden op een geslaagde eerste inspiratiesessie.
Eens bijwonen? Houd deze website en LinkedIn in de gaten voor toekomstige sessies.