Filmploeg RTV Utrecht bestolen en mishandeld in Kanaleneiland

13-06-2022

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland is een filmploeg van RTV Utrecht bestolen van een camera en statief. De cameraman is daarbij geslagen. De politie spreekt van een beroving met geweld. Het incident gebeurde vandaag rond 17.30 uur. De cameraman en verslaggever waren bij de Galecopperbrug om te berichten over onderhoudswerkzaamheden aan de brug. RTV Utrecht doet aangifte. De politie is op zoek naar twee verdachten en heeft een burgernetmelding verstuurd.

Signalement
De politie is op zoek naar twee daders, in de leeftijd van 17 tot 25 jaar. De eerste dader draagt een zwarte hoody en blauwe trainingsbroek. De tweede dader heeft donker tot zwart haar en donkere kleding. “Dit in combinatie met die opvallend grote camera”, laat de politie weten op Twitter.

Geschrokken
“RTV Utrecht is geschrokken van wat er vandaag gebeurd is met onze twee collega’s en onze zorgen gaan nu in eerste instantie uit naar hen”, zegt Hoofd Nieuws Wim Kramer. “We weten nog niet precies alle details, maar geweld gebruiken tegen journalisten die hun werk doen kan en mag nooit. RTV Utrecht zal aangifte doen van geweldpleging en diefstal van een camera.”

Onafhankelijke journalistiek
Kramer: “Al langer wordt het werk van journalisten op sommige plekken in ons land onmogelijk gemaakt. Ook dit voorval lijkt te passen in dat stramien. Onze beroepsgroep moet dit, gesteund door de overheid , blijvend onder de aandacht brengen. Een democratisch land moet trots zijn op onafhankelijke journalistiek. Dat is een groot goed.”

UPDATE: Boze reacties na mishandeling filmploeg RTV Utrecht: ‘Het aantal incidenten neemt toe en daar moeten we als samenleving iets mee’

Meer over de veiligheid van en voor journalisten is te lezen in het dossier Persveiligheid.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022