Filmarchief opent kluizen en toont beelden op Omroep Brabant

18-08-2022

Voor ‘Een Oogje op Brabant’ openen de Nederlandse filmarchieven hun kluizen om historisch filmmateriaal uit eerste helft 20ste eeuw te vertonen over Bergen op Zoom, Helmond, Tilburg en Breda. De serie is een Brabants vervolg op ‘Een oogje op Gelderland’ dat begin 2022 door Omroep Gelderland is uitgezonden.

Een compilatie van verschillende soort films, vaak zwartwit en nog zonder geluid, wordt vertoond op een groot beeldscherm achter op een Volkswagenbusje dat in de stad wordt geparkeerd. Een cameraploeg filmt voorbijgangers die spontaan naar de beelden kijken en vraagt ze naar hun beleving, wat een keur aan herinneringen, anekdotes en mooie verhalen oplevert. Een lokale historicus of kenner van het stadse verleden geeft een toelichting bij enkele bijzondere fragmenten, en een conservator van Eye Filmmuseum vertelt iets over een bijzonder fragment.

De serie wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, gemeente Bergen op Zoom, gemeente Helmond, het Erfgoedfonds Tilburg en stichting Jacques de Leeuw en het is een productie van Beeldland.

Het uitzendschema:
22 augustus Bergen op Zoom
23 augustus Helmond
24 augustus Tilburg
25 augustus Breda
29 augustus Bergen op Zoom deel 2
30 augustus Helmond deel 2
31 augustus Tilburg deel 2
1 september Breda deel 2

‘Een Oogje op Brabant’ is te zien van 22 augustus tot en met 1 september, iedere werkdag vanaf 18.15 uur. Het programma wordt vervolgens ieder uur herhaald. De programma’s van de regionale omroep zijn ook bij NLZIET (terug) te kijken.

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023