Filmarchief opent kluizen en toont beelden op Omroep Brabant

18-08-2022

Voor ‘Een Oogje op Brabant’ openen de Nederlandse filmarchieven hun kluizen om historisch filmmateriaal uit eerste helft 20ste eeuw te vertonen over Bergen op Zoom, Helmond, Tilburg en Breda. De serie is een Brabants vervolg op ‘Een oogje op Gelderland’ dat begin 2022 door Omroep Gelderland is uitgezonden.

Een compilatie van verschillende soort films, vaak zwartwit en nog zonder geluid, wordt vertoond op een groot beeldscherm achter op een Volkswagenbusje dat in de stad wordt geparkeerd. Een cameraploeg filmt voorbijgangers die spontaan naar de beelden kijken en vraagt ze naar hun beleving, wat een keur aan herinneringen, anekdotes en mooie verhalen oplevert. Een lokale historicus of kenner van het stadse verleden geeft een toelichting bij enkele bijzondere fragmenten, en een conservator van Eye Filmmuseum vertelt iets over een bijzonder fragment.

De serie wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, gemeente Bergen op Zoom, gemeente Helmond, het Erfgoedfonds Tilburg en stichting Jacques de Leeuw en het is een productie van Beeldland.

Het uitzendschema:
22 augustus Bergen op Zoom
23 augustus Helmond
24 augustus Tilburg
25 augustus Breda
29 augustus Bergen op Zoom deel 2
30 augustus Helmond deel 2
31 augustus Tilburg deel 2
1 september Breda deel 2

‘Een Oogje op Brabant’ is te zien van 22 augustus tot en met 1 september, iedere werkdag vanaf 18.15 uur. Het programma wordt vervolgens ieder uur herhaald. De programma’s van de regionale omroep zijn ook bij NLZIET (terug) te kijken.

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

DUIC en RTV Utrecht gaan samen op zoek naar journalistieke vernieuwing

Ook wordt er onderzocht hoe lokale journalistiek beter kan aansluiten bij het veranderend mediagedrag en de behoeften van inwoners van Utrecht.

15 09 2022

Omroep Brabant-app scoort goed bij gebruikers: ‘Fijn om waardering te zien’

De app van Omroep Brabant staat op de tiende plaats van bekendste en meest gebruikte nieuws-apps in Nederland.

13 09 2022

Maarten van Rossem duikt opnieuw in de geschiedenis van Utrecht

Vanaf 29 september keert Maarten van Rossem terug bij RTV Utrecht. Hij gaat op zijn eigen wijze de geschiedenis van de provincie Utrecht ontdekken.

13 09 2022