Film over Brabantse schapenherder

19-02-2019

Schapenheld is een 81 minuten durende ‘cinematografische documentaire’ over de traditionele Goirlese schaapherder Stijn Hilgers. Hij reist met zijn kudde per jaar duizenden kilometers door Brabant om zijn dieren te laten grazen. Een zwaar bestaan. De film Schapenheld van Ton van Zantvoort uit Heesch draaide eerder op het IDFA en nu in Nederlandse bioscopen.

Brabantse Beauty
Schapenheld is ontstaan als ‘Brabantse Beauty‘, een initiatief van Omroep Brabant met steun van het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur, verschillende Brabantse producenten en enkele Brabantse steden. Studenten, starters en gevestigde filmmakers krijgen de kans om hun eigen filmplannen te pitchen voor een deskundige jury. De beste filmplannen worden uitgekozen en krijgen een startbedrag om de film tot leven te brengen. De afgelopen jaren is gebleken dat het startbedrag van de Beauties vaak als een vliegwiel werkt om verdere financiering rond te krijgen. De films worden uitgezonden op Omroep Brabant en worden verspreid naar (inter)nationale festivals.

Het IDFA-festival heeft Schapenheld eerder maar liefst zeven keer geprogrammeerd in de allergrootste zalen van Amsterdam, zoals Tushinski.

Van Zantvoort noemt het vertonen van Schapenheld op het IDFA ‘echt heel belangrijk’. “Onder meer voor de betekenis van je film. Hierdoor gaan weer andere deuren open. Met deze film wil ik de Brabantse herder op de kaart zetten. Daar is het IDFA een super podium voor. Dit is het grootste documentairefestival van de wereld en het meest gerespecteerde. This makes my year. Je gaat zó diep voor zo’n film…”

 

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022