Film ‘Bolta Zathe’van Omrop Fryslân over het eigenzinnige en kwetsbare leven van twee broers

11-11-2023

Filmmaker Hannah Swart (24) is met haar FryslânDOK-documentaire ‘Bolta Zathe’ genomineerd voor de Noorderkroon in de categorie ‘beste documentaire’ op het Noordelijk Filmfestival. De film gaat over de broers Albert en Maarten Rotteveel, die wonen op een boerderij in Noordoost-Friesland.

Twee broers hebben samen een boerderij. Buurmeisje en filmmaker Hannah Swart is nieuwsgierig naar het leven van de twee mannen op Bolta Zathe en vraagt of ze hen mag filmen. Ze krijgt het vertrouwen van de eigenzinnige en kwetsbare mannen.

Hannah Swart legt het leven van de beide broers met haar camera vast, juist op het moment dat het dreigt te ontsporen. Hun liefde voor tractoren, katten en discomuziek houdt hen overeind in een moeilijke tijd. Swart: “Ik werd geraakt door hoe Albert en Maarten Rotteveel op hun eigen, bijzondere wijze vormgeven aan hun leven, als broer, als individu, als zoon, als boer in een snel veranderende tijd en als inwoner van het dorp waar ze vlakbij wonen.”

“Het is maar net hoe je bent”
“Hun moeder zegt op een gegeven moment: “Het is maar net hoe je bent.” Het mooie is: de mannen doen geen concessies aan zichzelf. Dat willen ze niet en dat kunnen ze niet.” De filmmaker zelf én de kijker van de documentaire wordt geconfronteerd met een belangrijke vraag: in hoeverre is er in onze samenleving ruimte om af te wijken van de norm? Swart hoopt dat mensen moedig genoeg zijn om naar hun eigen waarden te leven, en dat ze dat in elkaar kunnen herkennen. “Met een open vizier kijken levert dan, naast compassie, ook humor op.” Swart: “Het onbekende, het toeval en het onverwachte kan leiden tot hele mooie momenten die mij ontroeren. Het is wel spannend om hier voor open te staan. Maar is ook zeker wat waard.”

“Ik heb geleerd om niet weg te kijken”
“Elke keer als ik kwam filmen waren er mooie momenten, die ervoor zorgden dat we een band kregen. Ondanks dat zij door een hele zware tijd gaan konden we met elkaar lachen en normaal met elkaar praten. Ik heb hierdoor geleerd om niet weg te kijken.”

Bolta Zathe gaat zaterdag 11 november in première op het Noordelijk Film Festival. Voor televisie is de film in twee delen van een halfuur uitgebracht. Deel 1 van Bolta Zathe wordt uitgezonden bij NPO2 op zaterdag 11 november om 15.30 uur en op zondag 12 november bij Omrop Fryslân vanaf 17.00 uur. Een week later is deel 2 te zien.

De jury van de Noorderkroon-competitie van het Noordelijk Film Festival heeft de film genomineerd in de categorie ‘Beste Documentaire’. Maar of Swart de eerste prijs nu wint of niet: de broers Rotteveel kijken er enorm naar uit om samen met hun buurmeisje de filmpremière van Bolta Zathe op het festival te beleven. Swart: “We hebben met zijn drieën iets moois gemaakt.”

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023