Elburger Sinterklaasjournaal keert terug op TV Gelderland

05-11-2019

Het Elburger Sinterklaasjournaal gaat weer van start. Het Gelderse stadje heeft mede dankzij lokale omroepen sinds 2015 een eigen journaal over de goedheiligman. Door de samenwerking van Omroep Gelderland met lokale omroepen zijn ook dit jaar alle afleveringen van de lokale serie in heel Gelderland te zien. Het Elburger Sinterklaasjournaal is vanaf 11 november te zien op TV Gelderland.

Het Pietenhuis
Het draait dit jaar allemaal om het Pietenhuis. De pieten slapen normaal gesproken elk jaar in Museum Elburg, maar dit jaar is Regelpiet helemaal vergeten om het Pietenhuis te reserveren. De eigenaar van het Pietenhuis, Benny Thuys, heeft een enorme hekel aan het Sinterklaasfeest en laat deze kans niet schieten; hij is van plan het gebouw te verkopen.
Daarom besluiten de pieten om zelf geld te verdienen en het Pietenhuis terug te kopen. Dit blijkt helaas niet zo gemakkelijk als gedacht. Waar moeten de pieten tot die tijd slapen? En gaat pakjesavond nog wel door?

Pietendiscussie
Helaas heeft maker Erik Land ook te maken met de pietendiscussie, die ook dit jaar weer leeft rond Het Elburger Sinterklaasjournaal. Land heeft niet veel zin om daar veel tijd aan te besteden: “We willen niet dat daar alle aandacht naar uit gaat. We maken een feestelijk programma voor kinderen’’. De pieten in Elburg hebben een eigen kleur, de bruine kleur van de Elburger brok. Dat is een soort zachte speculaas.

Voor heel Gelderland
In totaal komen er dit jaar tien afleveringen van het journaal. Het Elburger Sinterklaasjournaal wordt uitgezonden op basisscholen, de lokale omroepen LOE TV en LOCO TV en is sinds vorig jaar via TV Gelderland ook voor alle inwoners van Gelderland te zien. Het Elburger Sinterklaasjournaal is van 11 november t/m 2 december elke maandag, woensdag en vrijdag om 17.45 uur te zien op TV Gelderland.

Auteur: Robert Claus

Gerelateerde berichten

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022