Documentaire ‘Twintig jaar na de brand’ bij RTV Drenthe

08-07-2020

Journalist Karin Mulder heeft voor RTV Drenthe een documentaire gemaakt over de slaapkamerbrand van 21 oktober 1999 in Nieuw-Buinen. De brand verwoest het leven van Els Kuiper. Mulder maakte al eerder twee reportages over de brand. Nu twintig jaar later tekent de verslaggeefster van de regionale omroep van Drenthe het verhaal op. Met de documentaire hoopt dat mensen die naar de documentaire kijken daar inspiratie en hoop uithalen. Twintig jaar na de brand is vrijdag 10 juli te zien op TV Drenthe.

Twintig jaar later
Een slaapkamerbrand verwoest het leven van Els Kuiper uit Nieuw-Buinen. Haar 5-jarige zoontje Rionaldo komt om het leven en zijn broertje van drie, Michael, raakt levensgevaarlijk verbrand. Ruim twintig jaar later zoekt verslaggeefster Karin Mulder met cameraman Edwin van Stenis moeder Els en zoon Michael weer op. Inmiddels woont het gezin in Emmer-Compascuum. Verrassend dapper en strijdbaar hebben ze de draad weer opgepakt.

Diepe indruk
Verslaggeefster Karin Mulder maakt in het jaar 2000 twee reportages over het gezin. “We zijn vier en negen maanden na de brand bij Els en Michael geweest. Ik weet dat ik twintig jaar geleden met klotsende oksels bij de voordeur van Els stond. Ik had zelf eigenlijk nog nooit iets ‘ergs’ meegemaakt. Het heeft diepe indruk op mij gemaakt”, zegt Mulder. “Ik heb denk ik later nooit meer zo’n aangrijpend verhaal gemaakt. Maar toen destijds de deur openging en ik Els zag, was ik meteen gerust gesteld. De sfeer was gelijk goed. Els was heel open en kon haar verhaal goed vertellen.”

Beelden nog nooit gezien
“Ik vond het ook nu weer heel spannend om contact te zoeken. Ik had me ook voor kunnen voorstellen dat ze helemaal geen zin in al die rompslomp zouden hebben. Maar hun reactie was opnieuw hartverwarmend. Nog dezelfde open een eerlijke blik als toen. Het heeft me opnieuw weer diep geraakt”, aldus Mulder. “Samen met Els en Michael hebben we de beelden van de twee reportages van toen weer teruggekeken. Michael had de beelden nog nooit gezien. Het is indrukwekkend en hartverscheurend tegelijk om te zien dat een mannetje van drie jaar oud, twee benen en een handje mist en over zijn hele lijfje is verbrand”, blikt Mulder terug. “Als ik nu naar Els en Michael kijk, ben ik diep onder de indruk van hun veerkracht. Dat ontroert me echt. Ik hoop dat mensen die naar de documentaire kijken daar inspiratie en hoop uithalen”, besluit Mulder.

Kijk op televisie of online (terug)
Twintig jaar na de brand: vrijdag 10 juli op TV Drenthe om 17.15. 20.15 en 22.15 uur (herhalingen op zaterdag en zondag) en ook te volgen via rtvdrenthe.nl, het YouTubekanaal van RTV Drenthe, later via uitzending gemist en live en uitgesteld bij NLZIET.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022