Documentaire over transformatie Het Dorp bij Omroep Gelderland

02-07-2020

In de jaren 60 van de vorige eeuw was Het Dorp wereldnieuws. Mies Bouwman haalde in de eerste live radio- en tv-marathon ooit 22 miljoen gulden op, waarmee Het Dorp werd gebouwd. Omroep Gelderland laat in de documentaire ‘Het Dorp: van isolatie naar integratie’ zien hoe de huidige bewoners Josje en Adri, Jeroen en Matthijs de vernieuwing van Het Dorp meemaken. De documentaire is 7 juli te zien bij de regionale omroep van Gelderland.

Unieke plek
Het Dorp is een unieke plek waar mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk bij elkaar kunnen wonen. Anno 2020 is Het Dorp nog steeds een bijzonder stukje Arnhem. Het is wel toe aan grootschalige vernieuwing. In ‘Het Dorp: van isolatie naar integratie’ is te zien hoe de huidige bewoners Josje en Adri, Jeroen en Matthijs die vernieuwing meemaken. Dat je als oud-bewoner van Het Dorp ook succesvol kunt integreren in het ‘gewone’ leven, bewijst Tim. Wat het verhaal van de bewoners ook is, allemaal hopen ze dat het nieuwe Dorp straks een plek wordt waar mensen met én zonder beperking elkaar zullen vinden.

Het Dorp
In 1970 werd Het Dorp officieel geopend. Het was de eerste woongemeenschap ter wereld voor mensen met een beperking en dat was een enorme stap in de emancipatie van de gehandicapten. Nu, ruim vijftig jaar na de bouw van Het Dorp, is het hoog tijd voor een make-over. De inzet van slimme technologie speelt een steeds belangrijker rol in de zorg voor mensen met beperkingen en in het nieuwe Dorp komen ook woningen voor mensen zonder beperkingen. Zodat mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen leven op een plek middenin de samenleving.

De documentaire Het Dorp: van isolatie naar integratie is op 7 juli om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). De documentaire is online (terug) te kijken via de website. De programma’s van de regionale omroep zijn ook bij NLZIET live of terug te kijken.

Foto: Jeroen Komen

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022