Documentaire Koloniekind op TV Drenthe

12-04-2022

Als klein meisje gaat ze met de boevenbus naar de kleuterschool in Veenhuizen en schaatst ze op de gracht rond de gevangenis op twintig meter afstand van gedetineerden. Ook is het gewoon dat de gevangenen allerlei huishoudelijke klusjes bij haar ouders thuis komen doen, zoals ramen zemen en de tuin onderhouden. In de Hervormde Koepelkerk zit ze zij aan zij met gedetineerden.

Mariët Meester maakt in de jaren ‘60 en de eerste helft van de jaren ‘70 een allesbehalve ‘gewone jeugd’ door in Veenhuizen, als dochter van meester Meester. Haar vader is hoofd van de christelijke lagere school. Het gevangenisdorp is dan nog niet toegankelijk voor buitenstaanders, op alle invalswegen staan bordjes verboden toegang. Alleen gevangenispersoneel en een handvol anderen, zoals schoolmeesters en winkeliers mogen er wonen. Familie mag alleen langskomen met speciale permissie en bewakers wonen, afhankelijk van hun rang, in specifieke dienstwoningen. Alleen als ze promotie maken mogen ze ‘doorverhuizen’ naar woningen met moraliserende namen als Werk en Bid en Huis en Haard.

Over deze uitzonderlijke jeugd gaat Koloniekind, het nieuwe boek van Mariët Meester. Het boek wordt op dinsdag 19 april officieel gepresenteerd in Veenhuizen. RTV Drenthe is voorafgaand aan deze presentatie met Meester door het dorp gegaan op zoek naar de locaties die een onuitwisbare indruk op haar hebben gemaakt. Ze vertelt wat het heeft betekend om in zo’n geïsoleerde wereld op te groeien en wat voor impact het tot op de dag van vandaag op haar heeft. Op eerste paasdag, zondag 17 april zendt de omroep de documentaire Koloniekind uit. De eerste uitzending is om 17.10 uur, de uitzending wordt herhaald om 18.20 uur, 19.10 uur en 20.10 uur. De documentaire is daarna ook te zien op Uitzending Gemist van RTV Drenthe. De programma’s van de regionale omroep zijn (terug) te kijken bij NLZIET.

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022

De schrik zit er goed in bij RTV Utrecht na diefstal en mishandeling

Wim Kramer, hoofd nieuws van RTV Utrecht in gesprek met Villamedia.nl over diefstal en mishandeling: "Tijd voor daden in plaats van woorden."

14 06 2022

Filmploeg RTV Utrecht bestolen en mishandeld in Kanaleneiland

Een filmploeg van RTV Utrecht is bestolen van een camera en statief. De politie spreekt van een beroving met geweld.

13 06 2022