Documentaire ‘Daar praten we niet meer over’ bij NH Nieuws

28-12-2020

Op nieuwjaarsnacht 2001 voltrok zich een ramp in café ‘t Hemeltje aan De Dijk in Volendam. Een plotselinge vuurzee overviel jonge feestgangers, met verschrikkelijk gevolgen. In een indringende en openhartige documentaire legt slachtoffer en programmaker Gerie Smit de verstopte emoties van de dorpelingen en haar eigen stilzwijgen bloot. De documentaire ‘Daar praten we niet meer over’ wordt op 1 januari 2021 uitgezonden bij NH Nieuws.

Het drama dompelde het dorp in rouw en vormde een diepe kras in het collectieve geheugen van Nederland. Programmamaker Gerie Smit was één van de zwaargewonde slachtoffers. Ondanks dat zij haar verhaal een plek kon geven in een boek en regelmatig vertelt over de ramp in tv-programma’s en schoolklassen, had ze nog steeds veel vragen. Vragen die ze nooit durfde te stellen aan haar beste vriendin, familie, bekenden en nabestaanden. Want echt praten over die rampzalige nacht, dat doen ze niet meer in het dorp.

Haar documentaire voor de regionale omroep van Noord-Holland is niet alleen een zoektocht naar verstopte emoties. Smit komt er gaandeweg achter dat juist zij niet graag over de brand praat, want ‘Gerie vindt zichzelf geen slachtoffer’. In de documentaire zien we hoe zij met een vriendin teruggaat naar de rampplek, café ‘t Hemeltje. Haar zus vertelt hoe ze Gerie’s brandwonden verzorgde, omdat hun moeder het niet meer aankon. De huidige burgemeester komt aan het woord. En wat weet de huidige jeugd eigenlijk over die rampzalige gebeurtenis?

Gerie Smit werkt als samenstelster bij NH Nieuws. Samen met haar man heeft ze twee horecazaken in Volendam. Voor NH Nieuws maakte ze deze aangrijpende documentaire, die precies 20 jaar na die desastreuze nacht wordt uitgezonden.

Auteur: Robert Claus

Gerelateerde berichten

Friese media starten opleidingstraject voor journalisten

De Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en Omrop Fryslân bundelen de krachten om journalisten op te leiden in de Friese taal en cultuur.

13 10 2021

Military in Boekelo live bij RTV Oost

Eén van de mooiste en grootste paardensportevenementen beleeft de 50e editie. Reden voor RTV Oost om nóg groter uit te pakken.

07 10 2021

Omroep Flevoland zendt herdenking Short Stirling BK716 uit

De speciale uitzending vanuit het Bos der Onverzettelijken in Almere is rechtstreeks te volgen op TV en online.

07 10 2021