Documentaire Bartje: De Reünie op TV Drenthe

19-12-2022

Wie Bartje zegt, zegt automatisch ook ‘ik bid niet veur bruune bonen’. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de iconische Drentse tv-serie voor het eerst op de nationale beeldbuis te zien was. Het verhaal vertelt het leven van de familie Bartels, een arm Drents landarbeidersgezin. Om het 50-jarig tv-jubileum van Bartje te vieren, maakte RTV Drenthe-verslaggever Tom Meijers een documentaire over de serie. De documentaire is op vrijdag 30 december te zien op TV Drenthe.

Bartje neemt ons mee naar precies honderd jaar geleden. Het verhaal van Anne de Vries – die het schreef in de winter van 1934-1935 – speelt zich af in 1922. In 1972 komt er een televisieserie van het boek. Bartje wordt ‘wereldberoemd in Nederland’ en groeit uit tot hét symbool van Drenthe.

Jan Krol
Bartje Bartels werd gespeeld door Jan Krol. Hij vat het moraal van het verhaal in de documentaire als volgt samen: “Hoe een jongen op het Drentse platteland volwassen wordt en zijn idealen niet verliest.” Het gezin wordt door een streek van Bartje en zijn broer ‘stotter’ Arie uiteindelijk uit huis gezet, waardoor zij verhuizen naar het ‘Armhoes’ en vader zijn baan bij de boer verliest. “Je ziet Bartje opgroeien van jong gluuperdie naar volwassen kerel, die samen met vriendin en geit de wijde wereld in gaat”, zegt Krol.

Reünie
“Deze aflevering heet ‘Bartje: De Reünie”, zegt Tom Meijers. De vader van een oude schoolvriend van Meijers is Hans Jalving, die in de serie Bartjes broer Arie speelde. “Ik vroeg hem begin dit jaar of het niet een leuk idee was om vijftig jaar na dato de acteurs weer bij elkaar te brengen, voor een reünie. Tot mijn grote verbazing zei hij dat er al een reünie gepland stond, die 14 mei heeft plaatsgevonden. Daar hebben we de documentaire om laten draaien.”
De documentaire volgt de weg van Jan Krol en Jaap Schadenberg – die respectievelijk de jonge en oude versie van Bartje speelden – Hans Jalving en Ina Dekker (Lammechien), in aanloop naar de reünie. “Voorafgaand hebben we interviews opgenomen met deze vier hoofdrolspelers. Ook hebben we natuurlijk tijdens de reünie gefilmd.”

Slow TV
De documentaire is een mix van oude Bartje-beelden, de interviews en de reünie. “In voorbereiding op de draaidagen heb ik natuurlijk de hele serie weer teruggekeken”,zegt Meijers, die met zijn 28 jaar de populariteit van de serie in de jaren zeventig niet bewust heeft meegemaakt. De jonge journalist van RTV Drenthe beseft dat de serie in de tijdgeest van toen gezien moet worden. Qua verhaal, maar ook zeker qua manier van tv maken. “Het is wel écht slow television. Af en toe dacht ik: ‘Waar zit ik naar te kijken?’. Maar als Jan vervolgens het moraal van het verhaal uitlegt, dan is dat spot on. En dan blijft dat ook hangen.”

De documentaire Bartje: De Reünie wordt uitgezonden op vrijdag 30 december op TV Drenthe en is ook (terug) te zien via de RTV Drenthe-app, website en YouTube. De programma’s van de regionale omroep zijn ook (terug) te kijken op NLZIET.

Foto: RTV Drenthe

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023