Deze maand bij de regionale omroepen
De regionale omroepen pakken uit met verrassende content. Van veel nieuwe podcasts, carnaval-programmering tot aan informatieve documentaires. Wij selecteerden wat jij deze maand zeker niet mag missen.
RTV Noord
In de RTV Noord-podcast ‘U bevindt zich hier’ praat Bram Douwes praat met cabaretiers, comedians, theatermakers over carrière, crisis en Groningen. Deze podcast maakt Bram als eerbetoon aan zijn goede vriend Arno van der Heyden. De theater- en programmamaker overleed in januari 2023. ‘U bevindt zich hier’ is dan ook een titel van een van zijn cabaretprogramma’s. Eerder in deze serie praatte Bram met Arjen Lubach, Valentina Tóth en Alex Ploeg (1985). De cabaretier, acteur en tekstschrijver groeide op in Haren en werd door de Volkskrant gekozen tot hét Comedytalent en door NRC als één van de ‘meest veelbelovende cabaretiers van het decennium’.
Komende Valentijnsdag verrast RTV Noord geliefdes in de provincie. Men kon tot begin deze week zijn of haar Valentijn opgeven bij de omroep. Een selectie wordt komende vrijdag, 14 februari, verrast.
Wie zijn kennis over Groningen wil testen kan elke werkdag, online, deelnemen aan de populairste quiz in Groningen: Klouk. Hoe is het gesteld met jouw kennis van deze provincie?
RTV Drenthe
Wat is een toezebolle? Wat is het liefste Drentse woord van 2024? En wat betekent het als je ‘lang niet achteroet bennen’? Vragen waar je antwoord op krijgt in de Drentse kennisquiz LOOS. Wie wordt de winnaar en mag zich de meest ‘loze’ Drent van 2025 noemen? Elke werkdag om 17.15 uur strijden op TV Drenthe drie deelnemers tegen elkaar om uiteindelijk in de finale op vrijdag 28 maart de felbegeerde prijs in ontvangst te nemen. De presentatie is in handen van Aaldert Oosterhuis
Het programma ROEG! brengt de natuur van Drenthe dichtbij. Elke zaterdag zie je om 17.15 uur in de tv-uitzending een bijzonder deel van het landschap, het water en de planten en/of dieren die er leven. In de komende uitzending, op 15 februari, trekt Marjorie samen met boswachter Bart Zwiers de laarzen aan voor een kijkje in het gebied de Fledders. Het gebied vlakbij Veenhuizen gaat weer iets terug in de tijd. Het mag de glorie van vroeger terugkrijgen: een slingerende beek met veel houtwallen. Daarnaast komt het onderzoek naar tjaskers (een van de kleinste windmolens) in Drenthe aan bod en praten we je bij over de IVN-campagne ‘Thuis in Drenthe’.
Omrop Fryslân
Dat de zorg verandert is een gegeven, maar wat verandert er precies en welke ontwikkelingen hebben consequenties voor wie? Op woensdag 26 februari van 16.30 tot 19.30 uur organiseren het ministerie van VWS en FriZA een talkshow in Thialf. Dit alles wordt uitgezonden door Omrop Fryslân op dinsdag 11 maart. Presentatoren Marijke Roskam en Roelof Lousma gaan in drie rondes in gesprek met zorgverleners, buurtbewoners en experts over de ontwikkelingen in de zorg en nieuwe manier om zorg te organiseren. Gasten als spoedeisende hulparts Heleen Lameijer, ervaringsdeskundige mantelzorger René de Vries en deskundige en vrijwilliger bij de sociale voedseltuin Tjitske Cnossen, schuiven aan.
Omrop Fryslân registreert het gehele programma en zendt dit dinsdag 11 maart van om 19.30 uur uit op televisie en online. Op zondag 16 maart wordt het om 19.30 uur nog eens herhaald.
De drie Noordelijke omroepen: Omrop Fryslân, RTV Noord en RTV Drenthe
In 2025 gaan de noordelijke regionale omroepen Omrop Fryslân, RTV Noord en RTV Drenthe, de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en het Noord Nederlands Orkest (NNO) samenwerken om unieke concertregistraties van het NNO toegankelijker te maken voor een breed publiek. Dankzij deze samenwerking kan iedereen het hele jaar door genieten van een selectie van de mooiste concerten van het NNO op NPO2 Extra. De concerten zijn eerder opgenomen door Omrop Fryslân en werden al uitgezonden door de drie noordelijke regionale omroepen RTV Noord, RTV Drenthe en Omrop Fryslân. Nu krijgt het NNO ook landelijk een podium bij de NPO.
In coronatijd is het contact tussen Omrop Fryslân met het NNO ontstaan. Een oud-medewerker van de Friese omroep die toen bij het NNO werkte, zocht contact met de Omrop Fryslân-collega die binnen de Friese omroep verantwoordelijk is voor de projecten en externe contacten. Daarop nam de omroep vervolgens contact op met RTV Noord en RTV Drenthe. Ingrid Spijkers, hoofdredacteur bij Omrop Fryslân: “Omdat wij de kennis en faciliteiten hebben om dit soort complexe concerten te registreren, doen wij de opnames, waarbij we de stream en het programma aanbieden aan Noord en Drenthe.”
Ook na corona is de samenwerking blijven bestaan, met als doel om meer mensen in contact te brengen met klassieke muziek. In gezamenlijkheid met de omroepen en het NNO worden er jaarlijks vier concerten uitgekozen. Ingrid Spijkers: “Uiteindelijk hebben wij NPO klassiek benaderd en ze onder de indruk zijn van de kwaliteit, zowel de uitvoering als de registratie. Zo kunnen we mooi samenwerken.”
Oost
Vanaf volgende week woensdag 19 februari zie je elke week bij TV Oost het cultuurprogramma SPUNCK. Inga Tjapkes ontvangt aanstormende talenten, theatermakers, schrijvers, cabaretiers, kunstenaars en andere bekende en onbekende makers. Samen met de vaste SPUNCK-huisvriend Erik Neimeijer, zanger en liedjesschrijver.
Daarnaast zijn de voorbereidingen op het Feest der Zotten in volle gang. Er wordt weer volop carnaval gevierd in Overijssel en Oost is daar natuurlijk bij met verschillende uitzendingen rond en tijdens het carnaval. De laatste carnavalsnieuwtjes uit heel Overijssel vind je dagelijks op oost.nl/carnaval. In de aanloop naar het carnavalsweekend zie je op TV Oost al de documentaire ‘Van Groen naar Goud met de Greunen uit Denekamp’. In het carnavalsweekend zie je de Twentse Verlichte Optocht in Tubbergen en als afsluiter de Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal.
Ook heeft Oost een primeur! Dankzij de allernieuwste AI-technieken heeft Oost de stem van een eigen presentator gekloond. De AI-stem is een exacte kopie van de stem van Oost-presentator en voice-over Jaap-Erik Bijl. De stem wordt deze maand gebruikt als voice-over in Bij Oost Nieuws. In de weekenden wordt geëxperimenteerd met de stem. Daarna wordt besloten of er wordt doorgegaan met de stem of niet.
Tenslotte nog een podcast-tip:
In ‘het Amateurpodje’ Bert van Losser in gesprek met verschillende gasten over het amateurvoetbal in Overijssel.
Omroep Gelderland
In de nieuwe zesdelige podcastserie ‘Echte Achterhoekers bestaan (niet)’ onderzoekt verslaggever Frank Oosterwegel de migratiegeschiedenis van de Achterhoek. Samen met Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL) en cultuurbewaker Frans Miggelbrink gaat Frank op zoek naar informatie en verhalen. Zijn ‘echte’ Achterhoekers echt zo stevig geworteld als ze denken?
Plat praten, op zijn tijd een biertje en pronken met de groene Achterhoekse vlag. Als je uit de Achterhoek komt dan krijg je bij deze woorden direct een gevoel. Een Achterhoeker voelt zich vaak ook écht Achterhoeks. Maar de kans dat je ook honderd procent écht Achterhoeker bent is wel heel erg klein; het grootste deel heeft namelijk voorouders die helemaal niet in de Achterhoek geboren zijn.
De podcast is vanaf nu te luisteren via alle podcastapps en op gld.nl.

L1
Ze hebben er bij de Limburgse omroep L1 er natuurlijk ongelofelijk veel zin in: carnaval en de 49ste finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer! Wie volgt de winnaar van vorig jaar, Spik & Span, op? Daar kom achter op vrijdag 14 februari tijdens de grote LVK-Finale, georganiseerd door de Stichting LVK, in Roermond! De LVK-finale volg je live om 20:00 op L1 TV, L1 Radio en alle kanalen van L11 Alaaf.
Omroep Brabant
Ook in Brabant wordt natuurlijk overal carnaval gevierd. Volgens eigen tradities, rituelen, gewoontes en in verschillende vormen. Er is één plek waar al die tradities en gewoontes samenkomen. Omroep Brabant is een plek die je kunt bezoeken en heet tijdens carnaval Roeptoetgat. Vanaf de eerste klanken van 3 Uurkes Vurraf tot het moment dat de laatste feestvierder de tv uitzet of de radio afslaat, zorgt Roeptoetgat ervoor dat iedereen onderdeel is van de carnavalsgekte en kan meegenieten. Het Brabantse carnaval begint en eindigt in…. Roeptoetgat! Van vrijdag 28 febr. 15.00 uur tot en met dinsdag 4 maart.
In realityserie ‘De Stort’ wordt een unieke en humoristische blik geworpen op een van de meest bezochte plekken in Nederland – de stortplaats in Brabant. Gevuld met unieke karakters is de stortplaats een plek met droge humor en typisch Hollandse glorie. Hier ontdek je als kijker dat, wat eerst een hoopje rommel lijkt, een bijzonder verhaal blijkt te zijn.
Vanaf 23 febr. op Brabant+ , vanaf 6 maart iedere donderdagavond op tv.
In de populaire podcast ‘De Snapchatmoord’ hoor je over een vader die dood wordt aangetroffen in een afgelegen Brabantse bosrand, een dochter die wordt verdacht van een gruwelijk complot en een social media-platform dat als stille getuige fungeert. In de true-crime-podcast De Snapchatmoord duikt Omroep Brabant diep in een zaak die niet alleen de regio, maar het hele land schokte. De afleveringen van ‘De Snapchatmoord’ zijn te horen op omroepbrabant.nl/podcast of in je favoriete podcast-app.

Docu ‘Blaasmuziek’ bij Omroep Zeeland
Omroep Zeeland
In de nieuwe programmareeks Op Oorlogspad nemen historicus Hans Sakkers en filmmaker Klaas van de Ketterij de kijker mee op een fascinerende reis door de provincie Zeeland waar de sporen van de slag om de Schelde nog duidelijk aanwezig zijn. Vanaf vrijdag 14 februari iedere week te zien om 17:13 uur te zien op tv of bekijk de afleveringen via YouTube: https://www.youtube.com/@omroepzeeland/search?query=op%20oorlogspad
Voor wie van een goede documentaire houdt; iedere laatste zondag van de maand is er in ZeeDoc een interessante documentaire te zien van één van de overige twaalf omroepen. Zo is op zondag 23 februari om 17.00 uur de documentaire Blaasmuziek (zie bovenstaande foto) te zien, gemaakt door Omroep Friesland. In deze feelgood-documentaire volgt filmmaker Murk-Jaep van der Schaaf het Nieuw Talent Orkest in de regio Bolsward. Dirigent Guus Pieksma en Annewiep Bloem van de stichting ‘Mear mei Muyzk’ richten zich met het Nieuw Talent Orkest op volwassenen zonder muzikale ervaring, maar met een muzikale droom; de droom om ooit nog eens in een orkest te spelen. Guus leidt de nieuwe muzikanten met enthousiasme, geduld en humor. Iedere week repeteren de leden van het orkest. Het gaat niet vanzelf maar de muziek speelt een belangrijke rol in ieders leven. En dus zetten de nieuwe talenten, onder leiding van de bevlogen dirigent, repetitie na repetitie door. Lukt het ze om al na tien weken een concert te geven?
NH
Is werkgelegenheid belangrijker dan het milieu, of zijn banen ondergeschikt aan een groene toekomst? Of kan het samen? In de IJmond, waar 9.000 mensen bij Tata Steel werken, zijn deze grote vraagstukken dagelijkse kost. Tata Steel móet vergroenen, maar wat zijn de gevolgen voor de welvaart in de IJmond? Om een antwoord op die vragen te vinden, gingen NH-verslaggever Fred Segaar en Thomas Jak naar de Tata Steel-vestiging in Port Talbot in Wales. Daar zijn de hoogovens, jarenlang het symbool van economische voorspoed, al gesloten.
De lucht is daardoor schoon, maar niemand durft daar openlijk blij mee te zijn want de prijs die de stad ervoor betaalt is hoog. Iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving die zijn baan kwijt is, of is zélf slachtoffer. Op 16 februari zie je de documentaire over Tata Steel bij NH.
In januari 2000 ging NH naast radio ook televisie maken. Nu, 25 jaar later, wordt dit jubileum gevierd met de serie ‘25 jaar Noord-Holland in beeld’. In vijf afleveringen wordt teruggeblikt op de meest ontroerende, dramatische, heftige, opmerkelijke en hilarische momenten uit een kwart eeuw televisiegeschiedenis. De reeks is al begonnen en worden nog uitgezonden op 14 februari, 21 februari en 28 februari om 17:10 op het tv-kanaal van. De serie, dus ook de afleveringen van 31 januari en 7 februari, is terug te kijken via de online kanalen en het YouTube-kanaal van NH Media.
Begin maart is NH weer aanwezig bij het carnaval in Zwaag.De carnavalsvereniging daar werd opgericht in 1966 en de eerste optocht kende negentien praalwagens. De trotse oprichters hadden waarschijnlijk niet durven dromen van de enorme stoet die jaarlijks in Zwaag langskwam, vol acts, muziek en metershoge creaties geïnspireerd door een verscheidenheid aan thema’s zoals Barbie, de Snorkels of Elton John. Begin maart doet NH verslag. Houdt de website in de gaten voor de laatste (uitzend)informatie.
Rijnmond
In de nieuwe vierdelige Rijnmond-podcast ‘Het monster van de Noordzee’ hoor je het mysterie van een verdwenen kitesurfer en de geheimen van de Noordzee. Gemaakt door Harm Duco Schut en Loek Hennipman, neemt deze pseudo-documentaire luisteraars mee in een meeslepend verhaal vol spanning, morele dilemma’s en verrassende ontdekkingen.

Een spannend broodje-aapverhaal of verborgen waarheid? In Het Monster van de Noordzee gaat een fictieve verslaggever van Rijnmond op zoek naar de waarheid achter de verdwijning van de jonge kitesurfer Ilyas, twintig jaar geleden op het strand van Rockanje. De zoektocht leidt langs gesprekken met familie, vrienden en experts, grensoverschrijdend milieu-activisme, bloedstollende bodemvondsten en de openbaring van een verdronken land. Het verhaal belicht de Noordzee als een bron van leven, conflict en geheimen, en stelt vragen over de impact van de mens op dit onstuimige water. En… misschien wel als het jachtgebied van een reusachtig monster.
De podcast gebruikt het monster als symbool voor de uitdagingen waarmee de Noordzee wordt geconfronteerd, van milieuproblemen tot conflicten tussen economische en ecologische belangen. Hoe zou de zee spreken als zij ons haar geheimen kon vertellen? Het Monster van de Noordzee verkent deze vragen en biedt een luisterervaring die prikkelt en aanzet tot nadenken. De podcast kan je beluisteren op de website van Rijnmond en in je favoriete podcast-app.
RTV Utrecht
De Utrechtse omroep zendt een nieuwe serie uit van Margreet met als titel: Margreet – Meer dan dakloos. Dakloos zijn, dat gebeurt meer mensen dan je denkt. En het aantal daklozen stijgt. Iedereen heeft een eigen verhaal. Het klassieke idee dat mensen die dakloos zijn vaak kampen met psychische kwetsbaarheden, verslaving of schulden, geldt allang niet meer voor iedereen. Een nieuwe groep mensen zonder huis kampt vooral met de gevolgen van de wooncrisis en de hoge kosten. In de serie ‘Margreet, meer dan dakloos’ maken we kennis met een aantal gebruikers van de Utrechtse daklozenopvang. Zoals Mustafa, die ‘vast’ kwam te zitten in Nederland vanwege een Brexitmaatregel; Giovanni, die 6 dagen per week werkt en droomt van een baan in de beveiliging, of Sandra, die na haar scheiding op straat kwam te staan.
Vanaf 10 februari, iedere maandag bij RTV Utrechtt.
Ook worden de komende tijd de mooiste RTV Utrecht-docu’s nogmaals getoond. De docu ‘Hondstrouw’ is nieuw.
DocU Het verhaal van het Maliebaanstation.
Het Maliebaanstation in Utrecht viert zijn 150-jarig bestaan. ‘Het verhaal van het Maliebaanstation’ toont de opstand tegen de bouwplannen en de geschiedenis van het reizigers- en goederenverkeer. Te zien op 25 februari.
DocU Adel in Utrecht
In het drieluik ‘Adel in Utrecht’ duiken we in het rijke verleden van de Utrechtse adel. Telgen uit adellijke geslachten vertellen over de invloedrijke rol die de adel vroeger had. Te zien op 18 februari.
DocU Hondstrouw
In deze nieuwe documentaire ‘Hondstrouw’ ervaren drie hondenliefhebbers de diepte van onvoorwaardelijke liefde en trouw. De honden vergezellen hen niet alleen maar begeleiden hen ook op een reis van zelfontdekking en betekenis.
Deze docu is te zien op 4 maart.
DocU Verhalen rond een Schalkwijkse jeep
Een in Schalkwijk gevonden oorlogsjeep maakt heel wat los. Het gaat om een Willys jeep die de Amerikanen hebben achtergelaten. Nu wordt het voertuig hersteld. Maar over de jeep spelen meer verhalen.. Te zien op 11 en 18 maart.
In de laatste week van februari, van maandag 24 februari tot en met 28 februari, heeft Radio M Utrecht de week van de Eighties. Met leuke gasten in Aan Tafel! en je hoort de hele week de beste 80’s muziek. Ook zijn er leuke prijzen te winnen en is er op vrijdag de Eighties Top 100.
Omroep Flevoland
Vanaf maandag 17 februari besteedt Omroep Flevoland weer aandacht aan Slot Hulkenstein.
Verslaggever Arend Dubbelboer vond vorig jaar de resten van dit middeleeuws kasteel bij Zeewolde. Dit heeft het één en ander teweeggebracht. Sterker nog, er zijn nieuwe ontwikkelingen!
Vanaf 17 februari tot en met 21 februari is er een reeks van 5 nieuwe afleveringen te zien op tv, na de nieuwsuitzending van 17.00 uur. Daarnaast is er aandacht voor op Visual Radio en kun je het online via de website en app van Omroep Flevoland terug te zien. Meer info lees je hier.