De regionale omroepen verbeteren de betrouwbaarheid van uitzendketen
De programma’s en het nieuwsaanbod van de dertien regionale omroepen zijn dag en nacht te raadplegen via televisie, radio en de apps en websites van de omroepen. Om de continuïteit nog beter te garanderen is er een generieke noodvoorziening ontwikkeld waarbij elke omroep kan blijven uitzenden wanneer een incident de eigen studio’s treft.
Hiervoor is een zogenoemde ‘uniforme uitwijkvoorziening’ uitgewerkt. Als de studio’s niet meer te gebruiken zijn door bijvoorbeeld een brand, bommelding of demonstratie bij het omroepgebouw, dan kan er alsnog uitgezonden worden vanaf een alternatieve locatie.
Regionale omroepen hebben een calamiteitenfunctie. Elke veiligheidsregio kan een beroep doen op de regionale omroep voor officiële informatievoorziening bij een calamiteit. Via FM radio wordt de bevolking dan geïnformeerd, bijvoorbeeld wat men moet doen bij een gifwolk of grote brand. Daarnaast zorgen regionale omroepen ook dat via TV, app en web deze informatie wordt verspreid.
De RPO coördineerde de plannen en zorgde ervoor dat de nieuwe voorziening werkbaar is voor alle dertien omroepen. Ook stemde het de protocollen af voor het inroepen van deze voorziening. Je wil voorkomen dat ongeautoriseerde personen de zender kunnen kapen.
Tijmen Brugman bij RPO, vertelt: “De continuïteit is dankzij deze uitwijkvoorziening voor alle regionale omroepen nog beter gegarandeerd. Als de studio niet beschikbaar is kan men nog steeds uitzenden, vanuit een ander studiocomplex bij een collega-omroep of zelfs vanaf de keukentafel van een omroepmedewerker.”
De RPO heeft namens de dertien omroepen de opdracht voor lineaire TV aan KPN Media & Broadcast verleend. Voor radio worden momenteel afspraken gemaakt en ook voor app, web en streaming zijn er al uitwijkvoorzieningen ingericht. Hiermee kan elke omroep ook bij interne calamiteiten nog steeds haar publiek bereiken.