‘Dag van de Zachte G’ bij Omroep Brabant

04-07-2022

De provincie Noord-Brabant kent vele dialecten, verschillende gebruiken en bijna tweeënhalf miljoen inwoners. Er is één ding dat de Brabanders allemaal delen: de zachte G. Daarom organiseert ‘Wakker!’, de ochtendshow van Omroep Brabant radio, op 7 juli de ‘Dag van de Zachte G’. Een traditie die nog vele jaren gaat volgen bij de regionale omroep.

Zevende letter: G
Vraag een ‘Hollander’ waar Brabant om bekend staat en je hoort: gezelligheid en gemoedelijkheid. Twee woorden die niet geheel toevallig beginnen met de G. Wist je dat er maar weinig volkeren op de wereld praten met een zachte G? Wist je dat vroeger vrijwel heel Nederland sprak met een zachte G? Wist je dat een zachte G als uitermate sexy wordt beschouwd? Het is allemaal waar. Dat en nog veel meer wordt op die dag uitgelegd in de ochtendshow ‘Wakker!’ op Omroep Brabant. Als zevende letter van het alfabet is het natuurlijk geen toeval dat deze dag op de zevende van de zevende valt. De dag van de zachte G is op donderdag 7 juli in ‘Wakker!’ tussen 06.00 – 10.00 uur.

Omroep Brabant: Heel erg sexy en liefdevol: donderdag is de Dag van de zachte G

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

Verslaggevers RTV Noord winnen Saskia Stuivelingprijs

Tristan Braakman en Mario Miskovic krijgen de prijs de verslaggeving van de parlementaire enquête naar de aardgaswinning in Groningen.

07 03 2023

FryslânDOK: ‘De stem van Abel en Edou’

‘De stem van Abel en Edou’ beleeft zijn bioscooppremière op zondag 5 maart en is op tv te zien op NPO 2 en bij Omrop Fryslân.

02 03 2023

RTV Oost zet op DialectDinsdag de streektaal in het zonnetje

Overijssel kent grofweg drie dialecten: Sallands, Twents en Noordwest-Overijssels. Elke dinsdag staat één dialect centraal op radio, tv en online.

28 02 2023