‘Brabant Onder De Radar’ over drugsproblematiek en ondermijning

03-05-2022

In Noord-Brabant gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. De provincie staat bekend als epicentrum van drugsproductie. Een handel waar miljarden in omgaan. Een harde en meedogenloze wereld die dichterbij is dan we denken. In de tv-serie ‘Brabant Onder De Radar’, een productie van Omroep Brabant in samenwerking met de provincie Noord-Brabant, wordt onderzocht wat er speelt in Brabant, én hoe iedere Brabander mee kan strijden tegen ondermijning. Het programma is vanaf 11 mei zeven weken lang iedere woensdagavond op Omroep Brabant te zien.

Brabant als pillenfabriek van Europa: wat is er gaande in onze achtertuin?
Bij ondermijning hebben criminelen de ‘bovenwereld’ nodig. Gewone burgers worden, soms zonder dat ze het goed en wel beseffen, meegetrokken in een wereld vol gevaar. In Brabant Onder De Radar onderzoeken de programmamakers hoe de onder- en de bovenwereld elkaar raken. De eerste aflevering draait rond synthetische drugs, misschien wel het grootste exportproduct van Brabant. De laatste jaren werden regelmatig drugslabs in de provincie ontdekt: in stallen, schuurtjes en zelfs in boten. Of midden in woonwijken, met alle risico’s die daarmee gepaard gaan. Wat is nu juist gaande in de provincie? Wat zijn de gevaren? Je ontdekt het allemaal. De volgende afleveringen gaan over hennep (18/5), de impact op kritische sectoren (25/5), witwassen (1/6), intimidatie & bedreiging (8/6), en drugsafvaldumpingen (15/6). De laatste aflevering gaat over de integrale aanpak tegen ondermijning (22/6).

Met provincie, politie en brandweer, maar ook ondernemers én Brabanders
Brabant is vooroploper in de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. “De strijd tegen ondermijning is een topprioriteit op alle bestuursniveaus, van lokaal tot landelijk. Samenwerken is ons machtigste wapen in de aanpak van ondermijning”, vertelt Stijn Smeulders, gedeputeerde Bestuur, Veiligheid, Cultuur, Sport en Erfgoed. “Enkel zo laten we deze provincie voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek zijn, om te wonen, te werken en te bezoeken. Die samenwerking is duidelijk te zien in de serie: niet alleen diensten zoals de politie en brandweer komen aan bod, maar ook ondernemers en Brabanders speuren mee naar ondermijnende activiteiten.”

Van slachtoffers tot boswachters: Brabanders vertellen hun verhaal
Emile Kolthoff, lector ondermijning aan Avans, geeft iedere aflevering duiding. “En we volgen slachtoffers die ons meenemen in hun verhaal”, vertelt Gabrina Kikkert, uitvoerend producent/presentator bij Omroep Brabant. “Zoals een burgemeester die bedreigd is, of iemand die op jonge leeftijd verslaafd is geraakt aan drugs. Dat zijn vaak harde getuigenissen, maar het is belangrijk dat we die laten zien. Indrukwekkende verhalen, die mij als moeder ook laten nadenken over de gevaren die soms onzichtbaar dichtbij zijn.” Ook wat er juist gebeurt tégen ondermijning komt uitgebreid in beeld. Zo controleert waterschap Brabantse Delta het rioolwater en is zo zelfs een drugslab op het spoor gekomen. En dat Brabants Landschap helaas wel eens de handen vol heeft met het opruimen van drugsdumpingen?

Brabant Onder De Radar is te zien vanaf 11 mei, zeven weken lang, iedere woensdagavond vanaf 18.15 uur (daarna ieder uur herhaald). De programma’s van de regionale omroep zijn ook (terug) te kijken bij NLZIET.

De serie is tot stand gekomen dankzij het harde werk van diverse partners: politie Brabant-Zeeland, politie Oost-Brabant, taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, Brabants Landschap, waterschap Brabantse Delta, douane, openbaar ministerie, gemeente Valkenswaard, gemeente Loon op Zand, gemeente Breda, veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, Meld Misdaad Anoniem, Logistic Center Hazeldonk-Meer, Avans, Yes We Can Clinics, ZLTO, Platform Veilig Ondernemen (PVO), Fujifilm.

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

Mike Ackermans wordt nieuwe directeur van Omroep Zeeland

Vanaf 1 augustus heeft Omroep Zeeland een nieuwe directeur: Mike Ackermans. Nu is hij nog directielid van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

12 05 2022

RTV Oost gaat op zoek naar betekenis van inclusiviteit en diversiteit

Regisseur/artistiek directeur Boudewijn Koops en rapper/zanger/motivational speaker Typhoon gaan op zoek naar de betekenis van inclusiviteit en diversiteit.

10 05 2022

Bestuurscrisis kost L1 ruim 1,2 miljoen euro

De rode cijfers zijn toe te schrijven aan eenmalige kosten door de procedure bij de Ondernemingskamer.

07 05 2022