‘Binnen de Muren’ is een ijzersterke podcast van RTV Drenthe

02-05-2019

Podcasts zijn nog nooit zo populair geweest in Nederland. Volgens recent onderzoek van MeMo2 luisteren zeker 2,2 miljoen Nederlanders naar podcasts. Steeds meer journalisten van de regionale omroep vertellen dan ook de verhalen uit de regio in een podcast. ‘Binnen de Muren’ van Marjolein Knol van RTV Drenthe is een goed voorbeeld van een podcast van de regionale omroep.

De podcast ‘Binnen de Muren’ van toont het dagelijks leven in de gevangenis Esserheem in Veenhuizen. Toen RTV Drenthe verslaggever Marjolein Knol een reportage maakte in de penitentiaire inrichting Esserheem in Veenhuizen, was ze zo onder de indruk dat ze meer wilde weten over het dagelijkse leven in de gevangenis. Een jaar lang ging ze regelmatig terug en leerde de gevangen en de bewaarders goed kennen. Haar bevindingen en de verhalen resulteerden in een zevendelige podcast: ‘Binnen de Muren’.

Dagblad Trouw is lovend over de podcast: “Knol heeft zeven pareltjes van elk ruim een kwartier afgeleverd, de verhalen zijn openhartig, schokkend maar ook ontzettend grappig en vakkundig gemonteerd. De drie makers, behalve Knol een regisseur en een technicus, weten de voordelen van dit journalistieke medium optimaal te benutten. De gedetineerden voelen zich onbespied en durven veel te zeggen. Het is opvallend dat er alweer een ijzersterke podcast wordt afgeleverd door een regionale omroep. Eerder won journalist Maarten Dallinga van Omroep Gelderland al een Tegel, een belangrijke journalistieke prijs, voor zijn serie over mannenontmoetingsplekken.”

‘Binnen de Muren’ is hier te beluisteren.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022